Από την μια το Grexit και από την άλλη το…”Shexit”

Ο γερμανικός Τύπος γράφει για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποπεμφθεί από τη Συνθήκη Σένγκεν λόγω της προσφυγικής κρίσης

Για το ενδεχόμενο ενός “Shexit” (όπως λέμε Grexit) κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας η Ελλάδα κινδυνεύει να αποπεμφθεί από τη Συνθήκη Σένγκεν λόγω ατελούς φύλαξης των συνόρων της.

Η εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung”, επικαλούμενη την δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, επισημαίνει: “Ο Ρ. Φίτσο είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι “είναι καιρός” να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν κι ότι την άποψη αυτή, έχουν και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

“Στα πηγαδάκια των Βρυξελλών”, γράφει η γερμανική εφημερίδα”, γινόταν συζήτηση ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν επιδείκνυε ειλικρινές ενδιαφέρον για την καταγραφή των προσφύγων σύμφωνα με τους κανόνες και προτιμούσε να τους αφήνει να μετακινούνται ελεύθερα…

Η πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα , εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου, επί της ουσίας θα είχε ως αποτέλεσμα ένα Shexit, δηλαδή μία αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν. “Η Ελλάδα υποχωρεί στην πίεση από τις Βρυξέλλες”, προσθέτει το ρεπορτάζ της η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δηλώνει πλέον έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ζήτημα των προσφύγων, για παράδειγμα να επιτρέψει στους αξιωματούχους της Frontex να βοηθούν στην καταγραφή των προσφύγων στα σύνορα με τη FYROM.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα “Berliner Zeitung” υπενθυμίζει την απειλή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα.

“Ο Γιούνκερ έχει απειλήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν αν η Ελλάδα δεν αρχίσει να ελέγχει τα σύνορά της”, επισημαίνει η “Berliner Zeitung”.