Από την «αιχμαλωσία» της εξουσίας ως την λύτρωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω ενός συμβιβαστικού κειμένου, έδωσε την θέση του για την απαιτούμενη δράση της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ευρ. Συμβούλιο και την Ευρ. Επιτροπή για τις ενέργειες που επιβάλλονται, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την υγεία αλλά και τις δυσβάσταχτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Πράγματι, η ΕΕ σήμερα απογοητεύει, αλλά ταυτοχρόνως προσφέρει δυνατότητες για βελτίωση της ευημερίας και ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα σε θέματα κράτους δικαίου, κοινωνικής προόδου κ.ά. Στην Κύπρο παρατηρείται έλλειμα αξιοποίησης αυτών των «όπλων», πράγμα που επιβεβαιώνει την θεωρία της «αιχμαλωσίας». Έτσι περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία οι εποπτικές αρχές κι άλλες κρατικές εξουσίες καθίστανται «αιχμάλωτες» σε ειδικά συμφέροντα ή παρωχημένες αντιλήψεις, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και την ευημερία της κοινωνίας.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εξέδωσε οδηγίες για προσωρινή αναστολή δόσεων από τους δανειολήπτες προς τις τράπεζες, λόγω του κορωνοϊού, με σκοπό να στηριχτεί η πραγματική οικονομία (εργαζόμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις), ενέργεια που ωφελεί ιδιαίτερα υπερδανεισμένες οικονομίες, όπως στην Κύπρο. Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου επέμεναν εξαρχής ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες αποκλείουν δανειολήπτες με καθυστερημένες δόσεις. Δημοσιοποιήσαμε τις οδηγίες και τα κριτήρια, που όμως ΔΕΝ προνοούν τέτοιον αποκλεισμό. Εξάλλου, ο αποκλεισμός τόσων πολλών από την προσωρινή αναστολή πληρωμής δόσεων, θα μετατρέψει πολλά τέτοια δάνεια σε κόκκινα, με ζημιές για τις τράπεζες, απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων για το κράτος κ.ά. Η σιωπή των αρμοδίων είναι εκκωφαντική!

Σε άλλο επίπεδο, η ΕΕ παρέχει νομοθετική προστασία των δανειοληπτών έναντι των καταχρηστικών πρακτικών/ρητρών που οι τράπεζες χρησιμοποιούν συστηματικά για δεκαετίες στην Κύπρο. Την ώρα που δικαστήρια άλλων κρατών-μελών αξιοποιούν αυτεπάγγελτα την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία για προστασία των αδύνατων δανειοληπτών (όπως εντέλλει το Ευρωπαϊκό δίκαιο), η Κύπρος αρνείται πεισματικά.

Παραθέτω μια μόνο διαπίστωση της Δρος Ρ. Οικονομίδου-Αποστολίδου (πρώην ανώτατου στελέχους του Δικαστηρίου της Ευρ. Ένωσης): «η τακτική της απομόνωσης … κρατά το κυπριακό δίκαιο μακριά και εμποδίζει το ευεργετικό του μπόλιασμα από το δίκαιο της ΕΕ. Είναι αμφίβολο αν το δίκαιο της ΕΕ ενσωματώνεται όπως προβλέπεται και όπως επιβάλλεται στο κυπριακό δίκαιο.»

Στην δημοκρατία, η ανοχή τέτοιων καταστάσεων από τους πολίτες αποτελεί συνενοχή, διότι η ελευθερία να επιλέγουν τους κυβερνώντες, εξυπακούει και ευθύνη. Συνεπώς, οι πολίτες με τις επιλογές τους μπορούν να οδηγήσουν από την «αιχμαλωσία» στη λύτρωση.

Καλή Ανάσταση.
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)