Από τα 20 στα 45 εκατομμύρια το επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού για το επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από τα 20 στα 45 εκ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης σήμερα, με το πέρας της συνεδρίας.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρότασή μου για αύξηση του προϋπολογισμού για το επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, από τα 20 στα 45 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Αυτή η απόφαση δείχνει έμπρακτα τη στήριξη της Κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο και, ταυτόχρονα, δείχνει ότι η αγροτική ανάπτυξη της Κύπρου είναι μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Μέσα στην επόμενη διετία θα υλοποιηθούν επενδύσεις 200 περίπου εκατ. ευρώ κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα, την πρωτογενή παράγωγη και το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου. Πέραν τούτου, 270 νέοι συμπατριώτες μας θα εισέλθουν, για πρώτη φορά, στο επάγγελμα του γεωργού και θα μοιραστούν 5 περίπου εκατ. ευρώ. Από το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα αρχίσουν να αποστέλλονται οι εγκρίσεις για τα 50 εκατ. που θα μοιραστούν στους αγρότες για επενδύσεις και εισδοχή στο επάγγελμα του γεωργού και οι πρώτες ενισχύσεις θα καταβληθούν πριν από το τέλος του 2018. Αυτές οι επενδύσεις θα ενισχύσουν σημαντικά την αγροτική ανάπτυξη του τόπου και θα αυξηθεί σημαντικά ο ζωικός πληθυσμός της Κύπρου, κάτι που θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγή του αιγινού και του πρόβειου γάλακτος για να στηρίξουμε την παραγωγή του χαλουμιού.

Πέραν τούτου, σήμερα, εγκρίθηκε νομοσχέδιο που αφορά στην αλιεία, το οποίο στην ουσία κατοχυρώνει το επάγγελμα του ψαρά, ενώ ταυτόχρονα είχαμε την έγκριση δύο νέων νομοσχεδίων. Το πρώτο από αυτά αφορά τη δημιουργία του μηχανισμού για την ενέργεια και το κλίμα, δηλαδή του μηχανισμού που θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο της Κύπρου για τη δράση για μείωση των ρύπων και, το δεύτερο, αφορά στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου στη Κύπρο, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις προς την ΕΕ, από το 2021 μέχρι το 2025, και να καταγράφει την πρόοδο της Κύπρου στον τομέα της μείωσης των εκπομπών των αεριών του θερμοκηπίου.