Από τα σκουπίδια στις αναβαθμίσεις

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συνέβηκε στη Κύπρο πριν τρία χρόνια θα δυσκολευόταν, βλέποντας τη κατάσταση σήμερα να πεισθεί, ότι η Κύπρος που βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, το τραπεζικό σύστημα στο ικρίωμα του στραγγαλισμού, η οικονομία μας και η φερεγγυότητα της στη κατηγορία σκουπίδια, η ανεργία στα ύψη και η απόγνωση, η απελπισία και η αβεβαιότητα ολόκληρου του λαού στο αποκορύφωμα,το ότιτελικά η Κύπρος μας τα κατάφερε να στέκεται ξανά στα πόδια της, η οικονομία ανακάμπτει και αναβαθμίζεται, αναστηλώνεται το κοινωνικό κράτος και μπορούμε να ξαναδούμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Η Κύπρος υπέστην, προ του 2013, 22 υποβαθμίσεις από τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους κατατάσσοντας τη χώρα μας στη κατηγορία σκουπίδια. Η απόλυτη καταστροφή! Όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη ντροπιαστική κατηγορία, κανένας δεν σε δανείζει ούτε ένα ευρώ, κανένας δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει ούτε ένα ευρώ σε ανάλογη χώρα, κανένας δεν ενδιαφέρεται να σε επισκεφθεί και ουδείς σε εμπιστεύεται για οτιδήποτε ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας σου.

Ακόμη στην οικονομία ισχύει ένας αδήριτος κανόνας. Με σχετική ευκολία μπορεί να κατρακυλήσει η οικονομία μιας χώρας ή κάποιος στη χρεωκοπία, στο πάτο και στα σκουπίδια, αλλά με τεράστια δυσκολία και μόνο με αιματηρές θυσίες, σκληρή δουλειά και προσπάθεια μπορεί να ανέβει ξανά στην κορυφή.

Όμως αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, σήμερα, όχι μόνο το ότι ξεφύγαμε από τις υποβαθμίσεις, αλλά το ότι συνεχίζονται ασταμάτητα οι αναβαθμίσεις της Κυπριακής Οικονομίας και ήδη με την τελευταία του Πιστοληπτικού Οίκου S&P, μετράμε 12 συνεχόμενες αναβαθμίσεις για τη πατρίδα μας.

Στα τρία και πλέον χρόνια, λοιπόν, δεν έγινε κάποιο θαύμα στο τόπο μας, απλά υπήρξε σοβαρή, υπεύθυνη σκληρή προσπάθεια όλων και πρωτίστως της Κυβέρνησης, υπήρξε νοικοκύρεμα στις αλόγιστες σπατάλες και στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και υλοποιήθηκε μία έξυπνη, λελογισμένη και ορθή οικονομική στρατηγική του Υπουργού Οικονομικών που μαζί με τη Κυβέρνηση την υλοποιούν με συνέπεια βήμα-βήμα.

Η επιτυχία επιτεύχθηκε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα όπως:

1. Μηδενικά ελλείμματα στο προϋπολογισμό.

Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει νοικοκύρεμα, σημαίνει όχι νέους δανεισμούς και αύξηση του Χρέους. Σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει έξοδος από τη κρίση.Για πρώτη φορά η κυπριακή οικονομία βγήκε από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο, Ελλείμματα – Αύξηση Χρέους- Ύφεση- Ανεργία και ξανά μεγαλύτερα ελλείμματα κ.ο.κ.

2. Αναπτύχθηκαν Αποτελεσματικές Επενδυτικές Στρατηγικές.

Η μείωση της Γραφειοκρατίας για Αναπτύξεις, η αύξηση του πολεοδομικού συντελεστή 20% για τουριστικές αναπτύξεις, η παραχώρηση υπηκοότητας μετά από συγκεκριμένη επένδυση κ.α.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι σε αυτό το τομέα εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, τουναντίον υποστηρίζουμε ότι απαιτούνται και νέες τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις από το Κράτος.

3. Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

Η Κυβέρνηση κατόρθωσε και διασφάλισε 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ για τη περίοδο 2014-20, κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Η μεγάλη επιτυχία που νομίζω καμία άλλη χώρα δεν κατόρθωσε, είναι το γεγονός ότι σε αυτά τα Προγράμματα που είναι συγχρηματοδοτούμενα η Κύπρος δεν θα συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ.

Πέραν τούτων υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες για περαιτέρω χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και πιστεύω ότι η Κύπρος μπορεί για ακόμη περισσότερα Ευρωπαϊκά Κονδύλια.

Να επισημάνουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση συνομολόγησε συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τις Εμπορικές Τράπεζες για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

4. Προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων.

Για δεκαετίες συζητάμε για δημιουργία Καζίνο- Γκόλφ και Μαρίνες καθώς και για Μεγάλες Αναπτύξεις στη Κύπρο.Αυτό το όνειρο, αυτό το όραμα δεκαετιών άρχισε να υλοποιείται, δημιουργώντας τεράστιες προοπτικές για Ανάπτυξη και Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας.

Οι αναβαθμίσεις της οικονομίας αποτελούν σημαντική επιτυχία για τη χώρα, όμως δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και εγκατάλειψη της τιτάνιας προσπάθειας για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας.

  *Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. , Ευρωβουλευτής