Από εξοικονομήσεις η παροχή επιδόματος για ανάπηρους

H Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών όπως εξευρεθεί το κατάλληλο ποσό από εξοικονομήσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί η παροχή του επιδόματος για ανάπηρους , λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Σε δηλώσεις της σχετικά με την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για την ακύρωση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Κυβέρνησης, που αφορούσε αποκοπή επιδομάτων για ανάπηρους , λήπτες δημοσίου βοηθήματος, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι χθες, κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα της απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης, για αποκοπή του δημοσίου βοηθήματος των 142 ευρώ τον μήνα για τους ανάπηρους, οι οποίοι ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

«Έδωσε αμέσως οδηγίες όπως ακυρωθεί αυτή η απόφαση και, ουσιαστικά, να δώσουμε ξανά αυτό το επίδομα στους ανάπηρους , οι οποίοι ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος . Το θέμα αυτό αφορά 8.500 ανάπηρους εκ των οποίων οι 2.500 είναι ανήλικα ανάπηρα παιδιά, τα οποία έπαιρναν 1.700 ευρώ τον χρόνο για επιπρόσθετα έξοδα, που αφορούσαν έξοδα θέρμανσης , τηλεφώνου, και για άλλες ανάγκες τους . Ο Πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως αυτό το επίδομα επαναφερθεί σε αυτή την κατηγορία των αναπήρων και ακυρωθεί η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν γνωρίζει από πού θα εξευρεθεί το σχετικό κονδύλι, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί όπως εξευρεθεί το κατάλληλο ποσό από εξοικονομήσεις έτσι ώστε να συνεχίσει η παροχή αυτού του επιδόματος.

Ερωτηθείσα σχετικά με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχει αποφασισθεί από την Κυβέρνηση η πλήρης αναδιαμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο. Έχουμε ολοκληρώσει αρκετή προπαρασκευαστική εργασία για την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σήμερα ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε με την Τρόικα είναι και η πρόοδος, η οποία έχει επιτελεσθεί και, άρα, ουσιαστικά τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχουμε θέσει θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι αυτό θα εφαρμοστεί από την 1 Ιουλίου 2014, «για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε κοινωνική πολιτική όπως πρέπει να εφαρμοστεί σ’ ένα Κράτος Πρόνοιας», όπως είπε .

Σε ερώτηση αν θα είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουν όλες οι προσπάθειες τους.

«Πραγματικά χρειαζόμαστε αλλαγή στην κοινωνική μας πολιτική. Πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα ποιο θα είναι το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «είμαστε στην προεργασία και μόλις ολοκληρωθεί, θα αρχίσει και ο κοινωνικός διάλογος για να ακούσουμε και τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων έτσι ώστε να διαμορφώσουμε την καλύτερη κοινωνική πολιτική».

Υπόθεση άτυχης Ρουμάνας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της άτυχης Ρουμάνας και για την έρευνα που έχει διατάξει, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι γι’ αυτό το ατυχέστατο γεγονός έχει εκφράσει την θλίψη της και χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και συμπλήρωσε ότι μετά από πρόταση που έχει καταθέσει έχει οριστεί ερευνών λειτουργός από τη Νομική Υπηρεσία σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει όλες τις πτυχές αυτού του γεγονότος.