Από αύριο rapid tests στα δημοτικά σχολεία σε εθελοντική βάση

Με στόχο να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα σχολεία θα λειτουργούν σε συνθήκες ασφάλειας με φυσική παρουσία των μαθητών, το υπουργείο Υγείας θα διενεργεί από αύριο rapid-test σε δημοτικά σχολεία όλων των επαρχιών, σε όσους μαθητές το επιθυμούν.

Το πρόγραμμα ελέγχου για τον κορονοϊό με τη βοήθεια κινητών μονάδων, θα διενεργείται εκ περιτροπής σε εβδομαδιαία βάση και απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων στα δημοτικά σχολεία.

Η διενέργεια τεστ είναι εθελοντική και θα γίνεται μόνο σε όσους μαθητές το επιθυμούν και προσκομίζουν ενυπόγραφη συγκατάθεση από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους.

Η δειγματοληψία για τα rapid-tests στους μαθητές γίνεται ρινικά.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι, παρόλο που η διενέργεια τεστ δεν είναι υποχρεωτική για τα παιδιά των δημοτικών, ενθαρρύνονται οι γονείς και οι κηδεμόνες, σε συνεννόηση με το ίδιο το παιδί, να συναινούν στην εξέταση του παιδιού τους.

Επισημαίνει ότι, από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα εμβολιασμού των μαθητών δημοτικών σχολείων, η τακτική εξέτασή τους με rapid test συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, ιδιαίτερα των ασυμπτωματικών παιδιών, και μπορεί να αποτρέψει τη διασπορά του ιού.