Απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ δημοσιοποιεί το WikiLeaks

Περισσότερους από 100 φακέλους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τις στρατιωτικές πολιτικές κράτησης σε στρατόπεδα στο Ιράκ και τον κόλπο του Γκουαντάναμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks.

Κάνοντας λόγο για «πολιτικές ασυδοσίας» καλεί τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να παρέμβουν και επικαλείται δήλωση του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ… «οι πολιτικές κρατουμένων δείχνουν την ανατομία του θηρίου, η οποία είναι μετά την 11η Σεπτεμβρίου ,δημιουργία ενός σκοτεινού χώρου, όπου ο νόμος και  τα δικαιώματα δεν εφαρμόζονται και όπου τα άτομα μπορούν να κρατούνται χωρίς ίχνος, όπως βολεύει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας».

Η Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αψηφούν το διεθνές δίκαιο στο Γκουαντάναμο με την αυθαίρετη κράτηση ατόμων επ΄ αόριστον.

Τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks αποδεικνύουν «μία επίσημη πολιτική τρομοκράτησης των κρατουμένων κατά τις ανακρίσεις, που συνδυαζόταν με μία πολιτική καταστροφής των ηχογραφήσεων της ανάκρισης, με συνέπεια κατάχρηση και ατιμωρησία»