Απόρρητα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου αποκάλυψε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε εφ` όλης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου.

μίλησε εκτενώς για το Κυπριακό λέγοντας ότι οι εκλογές αποτελούν και ένα είδος πρόκριμα της παρούσας διαδικασίας των συνομιλιών, απάντησε σε ερωτήσεις για τις επικείμενες Βουλευτικές σημειώνοντας πως ακόμη και με βάση αυτές τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΕΔΕΚ παραμένει χαμηλά, το κόμμα του με βάση την ελάχιστη συσπείρωση που έχει καταγράψει ιστορικά θα ξεπεράσει το 9% με την αναγωγή και την αποχή. Παράλληλα, δήλωσε πως σήμερα έχει αποστείλει επιστολή στο Προεδρικό ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών για το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας ενώ αναφέρθηκε και στα θέματα της οικονομίας.

Κυπριακό
Στην εισαγωγή του, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας το πράττει αυτό αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ώστε να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός αλλά και γιατί έχει προκληθεί από τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο στις 12 Φεβρουαρίου ότι οι ισχυρισμοί του ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Για το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως με βάση τα πρακτικά, αυτό θα αποτελείται από ίσο αριθμό Δικαστών από την κάθε μια Κοινότητα, και αποφασίστηκε να είναι 4 Ε/κ και 4 Τ/κ. Οι αρμοδιότητες και εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν συμφωνηθεί και όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των Δικαστών και σε περίπτωση ισοψηφίας, η Επιτροπή Επιλογής των Δικαστών θα στέλλει ένα κατάλογο τριών Δικαστών εκτός από Ελληνα, Τούρκο και Αγγλο, για να γίνεται δια κληρώσεως η υπόδειξη του Προεδρεύοντος του Δικαστηρίου.

Σε σχέση με τις ιδιότητες των πολιτών, είπε πως μέσα από την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη προκύπτει ότι στην ουσία θα υπάρχουν 4 διαφορετικές κατηγορίες υπηκόων της ΚΔ με διαφορετικά δικαιώματα η καθεμία. Για τη Γερουσία θα ψηφίζουν μόνο οι έχοντες την εσωτερική ιθαγένεια Ε/κ ή Τ/κ για να μην μολύνεται η ισότητα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά ένα αριθμό Ε/κ που θα έχουν το δικαίωμα της επιστροφής, θα μπορεί να γίνει πολίτης τ/κ πολιτείας για να μπορεί να ψηφίζει και να ψηφίζεται για τη Βουλή. Η τρίτη κατηγορία αφορά αυτούς που θα επιλέξουν να είναι μόνιμη κάτοικοι της τ/κ πολιτείας χωρίς να πάρουν την τ/κ υπηκοότητα, θα μπορούν να ψηφίζουν σε τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές. Η τέταρτη κατηγορία, αυτοί που δεν θα επιλέγουν κανένα από τα δύο πιο πάνω, θα θεωρούνται ετεροδημότες, με την έννοια ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και θα έχουν μόνο το δικαίωμα διαμονής.

Για το περιουσιακό είπε πως οι επιλογές των επηρεαζόμενων είναι η αποζημίωση, η ανταλλαγή και η επανεγκατάσταση. Είπε πως με βάση τα πρακτικά, για να τηρείται μια αναλογία του 4:1 οι χρήστες έχουν κατηγοριοποιηθεί και σε συνδυασμό με τα κριτήρια που θα τεθούν η επιλογή θα γίνεται ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παίρνει η Επιτροπή Περιουσιών. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 10 κλιμάκια που με τη σειρά τους θα αποτελούνται από 1 Ε/κ, 1 Τ/κ και θα προεδρεύονται ενδεχομένως από ξένο εμπειρογνώμονα.

Για τη νομοθετική εξουσία, είπε πως με βάση τα πρακτικά, η Γερουσία έχει αποφασιστεί ότι θα αποτελείται από 40 Γερουσιαστές, 20 από κάθε κοινότητα. Στη Βουλή θα εκλέγονται 48 Βουλευτές, 36 Ε/κ και 12 Τ/κ. Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ νοουμένου ότι η Προεδρία θα είναι 2:1, δηλαδή 2 χρόνια Ε/κ και 1 Τ/κ. Για τους ανεξάρτητους αξιωματούχους έχει συμφωνηθεί πως θα είναι σε αναλογία 2:1.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τα όσα έχει αναφέρει είναι όσα έχουν συμφωνηθεί ή όσα αποτελούν σύγκλιση προσθέτοντας πως για τα κριτήρια του περιουσιακού, δύο βασικά στοιχεία είναι η αξία του ακινήτου και ο συναισθηματικός παράγοντας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κατάληξη πάνω σε αυτό. Επίσης, όπως είπε, αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι εκ προοιμίου νομιμοποιείται η παρουσία πέραν των 100 χιλιάδων εποίκων που θα έχει και την πλειοψηφία στο Τ/κ συνιστών κρατίδιο.

Ερωτηθείς για τις παραμέτρους της στρατηγικής που εισηγείται η ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως για 38 χρόνια η επικέντρωση στο διακοινοτικό διάλογο δεν κατόρθωσε να αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά έχει αποδώσει στην τουρκική πλευρά πολιτικό κεκτημένο λόγω των συνεχόμενων υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς. Πρόσθεσε πως η πρόταση της ΕΔΕΚ στο διεθνές επίπεδο στηρίζεται σε τρεις παραμέτρους: η πρώτη είναι να ζητήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης παράλληλα με τον διακοινοτικό διάλογο, η δεύτερη είναι να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα με την ανεύρεση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και η τρίτη είναι να προχωρήσουμε σε μια νέα στρατιωτική συνεργασία και με τη Ρωσία για την παροχή των διευκολύνσεων στο πρότυπο της Γαλλίας.

Σε ερώτηση αν η αποκάλυψη των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου κρύβει εκλογικές σκοπιμότητες, είπε πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ο λαός τόσο καιρό έμεινε αμέτοχος και ανενημέρωτος, και έτσι η ΕΔΕΚ έχει την υποχρέωση να ενημερώσει το λαό για την πορεία των συνομιλιών και να αποδείξει ότι αυτό που συζητείται δεν είναι Ομοσπονδία δημοκρατικού χαρακτήρα και λειτουργίας αλλά συνομοσπονδία. Όπως είπε, αποκάλυψε όσα έχουν συμφωνηθεί και αυτό δεν αποτελεί διαρροή πρακτικών Εθνικού ούτε αποκαλύπτει τις προθέσεις της πλευράς μας, ούτε δίνει επιχειρήματα στην άλλη. “Ζητώ ακόμη μια φορά το Προεδρικό να απαντήσει αν αυτά που ανέγνωσα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ναι ή όχι;”, είπε και πρόσθεσε πως σε πολλές περιπτώσεις συνελήφθη το Προεδρικό να μην λέει την αλήθεια.

Βουλευτικές Εκλογές
Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά της ΕΔΕΚ στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σιζόπουλος είπε αυτό που έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές χώρες είναι πως οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls έχουν παρουσιάσει σημαντικές αποκλίσεις από το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων και συνεπώς το δείγμα ενδεχομένως να αλλοιώνεται. Παρόλα αυτά, ακόμα και στο πιο χαμηλό ποσοστό που έδειξαν οι δημοσκοπήσεις για την ΕΔΕΚ και που είναι στο 3,7% με συσπείρωση 32%. Εάν η ΕΔΕΚ ανεβάσει τη συσπείρωση στο 65% που είναι το ελάχιστο ποσοστό που έχει παρουσιάσει ποτέ, αυτό ανεβάζει το ποσοστό στο 7,4% και με δεδομένη την αποχή, το ποσοστό ξεπερνά το 9%.

“Εμείς συνεχίζουμε στη βάση του σχεδιασμού που έχουμε κάνει από την αρχή και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΔΕΚ έχει τις δυνατότητες να διατηρήσει και την κοινοβουλευτική της δύναμη και τον πολιτικό της λόγο”, είπε.

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινώσει η ΕΔΕΚ τους υποψήφιους Βουλευτές και σε ποια επαρχία θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, ο κ. Σιζόπουλος συνέστησε υπομονή λίγες μέρες καθώς εντός Μαρτίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα ανακοινωθούν όλα.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι Βουλευτικές αποτελούν πρόκριμα για την παρούσα διαδικασία στο Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το μόνο καθαρό αντιπολιτευτικό κόμμα αυτή τη στιγμή είναι η ΕΔΕΚ και πως το αποτέλεσμα των εκλογών ενδεχομένως να δημιουργήσει είτε ένα θετικό κλίμα συνέχισης της πορείας της Κυβέρνησης, είτε ένα άλλο κλίμα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει προβληματισμό στον Πρόεδρο για να αναθεωρήσει κάποιες από τις απόψεις του. Πρόσθεσε πως οι πολίτες έχουν την ευθύνη να στείλουν το δικό τους μήνυμα και να ενισχύσουν εκείνες τις δυνάμεις που παλεύουν για μια δημοκρατική ομοσπονδιακή λύση.

Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει τα ποσοστά της ΕΔΕΚ το ότι πάνω από τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ δεν θα είναι υποψήφιοι, είπε πως πέραν και πάνω από τις οποιεσδήποτε προσωπικές επιλογές αυτό που προέχει είναι η δημοκρατία, σημειώνοντας πως κατά το συνέδριο του κόμματος αποφασίστηκε ο καθορισμός περιορισμού στα πολιτειακά και στα κομματικά αξιώματα.

Μείωση στρατιωτικής θητείας
Ερωτηθείς σε σχέση με τα όσα κατήγγειλε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης για τους εξοπλισμούς της ΕΦ, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν ήταν παρών στη σύσκεψη στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος όπου ακούστηκαν τα όσα υποστήριξε ο κ. Περδίκης.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η απόφαση της Κυβέρνησης δεν στηρίζεται στη βάση συγκεκριμένης μελέτης, η οποία ετοιμάστηκε και βρίσκεται στα χέρια των αξιωματούχων της ΕΦ και αφορά τη νέα δομή και τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ, και καμία σχέση δεν έχει με το θέμα της μείωσης της θητείας.

Όπως είπε, η ΕΔΕΚ έστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητά την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας και της ηγεσίας της ΕΦ για να υπάρξει μια πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση της μελέτης και το πώς αυτή συνδέεται με τη μείωση της θητείας.

Ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με τη μείωση της θητείας, αρκεί, όπως είπε, αυτή να γίνει κατά τρόπο συντεταγμένο και συγκροτημένο ούτως ώστε να μην επιδεινωθεί περισσότερο το επίπεδο του αξιόμαχου της ΕΦ και της ασφάλειας.

Ο κ. Σιζόπουλος στη συνέχεια κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο θέμα, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, δεν το χειρίστηκε συλλογικά αλλά εξήγγειλε το μέτρο χωρίς την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και της ηγεσίας της ΕΦ, από ένα twitter του Υπουργού Οικονομικών, κάνοντας λόγια για “πυροτέχνημα προεκλογικής σκοπιμότητας, με κύριο στόχο να κεφαλαιοποιήσει προεκλογικά κέρδη στις προσεχείς Βουλευτικές”.

Οικονομία
————-
Ο κ. Σιζόπουλος κληθείς να σχολιάσει την έξοδο από το Μνημόνιο, είπε πως η όποια βελτίωση των όποιων δεικτών της οικονομίας δεν προήλθε από την αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης αλλά ως αποτέλεσμα των βαριών φορολογιών που επιβλήθηκαν και η Κυβέρνηση δεν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία να ευχαριστήσει τους πολίτες. Επίσης είπε πως ελπίζει ότι ένας από τους λόγους που κάποιοι βιάζονται να κλείσει το Κυπριακό δεν είναι για να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να σκεπαστούν και όλα τα σκάνδαλα της οικονομίας και οι ευθύνες που προέκυψαν.