Απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην προέδρου της Ταϊβάν

Ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιαν έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο μπάνιο της φυλακής όπου κρατείται χρησιμοποιώντας μία πετσέτα, αλλά εντοπίστηκε εγκαίρως από τους φύλακες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ταϊβάν.

Ο Τσεν, ο οποίος εκτίει 20ετή ποινή κάθειρξης κατηγορούμενος για διαφθορά -κατηγορία που όπως υποστηρίζει ο ίδιος έχει πολιτικά κίνητρα εξαιτίας της σφοδρής αντικινεζικής στάσης του- αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μέσα στο κελί του σε φυλακή της κεντρικής πόλης Ταϊτσούνγκ το βράδυ της Κυριακής, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο Τσεν προσπάθησε να αυτοκτονήσει διαμαρτυρόμενος κατά της καταδίκης του για διαφθορά, προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες για το πώς χρησιμοποίησε την πετσέτα.

Οι σωφρονιστικές αρχές φρόντισαν ώστε να επισκεφθεί τον Τσεν ένας ψυχολόγος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Τσεν διετέλεσε πρόεδρος της Ταϊβάν από το 2000 ως το 2008 και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της νήσου, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Κίνας η οποία θεωρεί το νησί ως επαρχία-αποστάτη που πρέπει να ανακαταλάβει, στην ανάγκη δια της βίας.

Η τελευταία περίοδος του Τσεν στην εξουσία αμαυρώθηκε από κατηγορίες για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος και το 2006 απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος της συζύγου του.

Εις βάρος του Τσεν δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες μέχρι το 2008, όταν το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του έχασε τις προεδρικές εκλογές και ο ίδιος αποχώρησε με αποτέλεσμα να αρθεί η ασυλία του.

Κατά την εκστρατεία επανεκλογής του το 2004, ο Τσεν επέζησε απόπειρας δολοφονίας.
Κατάφερε να κερδίσει οριακά τις εκλογές με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα -το οποίο κυβερνούσε την Ταϊβάν από το 1949 μέχρι την πρώτη νίκη του Τσεν το 2000- να υποστηρίζει ότι η απόπειρα κατά της ζωής του ήταν σκηνοθετημένη ώστε να κερδίσει ψήφους.