Αποχώρηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ από την συνεδρία της επ. Ελέγχου

Η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για εξέταση του θέματος, που αφορά τη συνομολόγηση της συμφωνίας διαχείρισης ΜΕΔ μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και νυν ΚΕΔΙΠΕΣ, με την Altamira, άρχισε με  την αποχώρηση των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι οποίοι έθεσαν θέμα σύγκρουσης συμφέροντος για μέλη της Επιτροπής.

Η Επιτροπή συνεδριάζει για να εξετάσει θέματα που αφορούν τον έλεγχο των διαδικασιών με τις οποίες η πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα/ ΚΕΔΙΠΕΣ διαπραγματεύτηκε και τελικά συνομολόγησε τη Συμφωνία Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου με την Altamira, κατόπιν πρότασης του βουλευτή Νικόλα Παπαδόπουλου, τον έλεγχο των διαδικασιών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας/ΚΕΔΙΠΕΣ από την Altamira και τον τρόπο λειτουργίας ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ με την Altamira, ως αυτεπάγγελτη εξέταση από την Επιτροπή. Η συζήτηση γίνεται ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών, του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, του Προέδρου της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρου Παπαδόπουλου, της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλο Ιωάννου και άλλων.

Σε τοποθέτησή του επί της διαδικασίας ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου είπε πως αριθμός συναδέλφων βουλευτών κατά τον ουσιώδη χρόνο συνομολόγησης της συμφωνίας συνεργασίας της ΣΚΤ με Αλταμίρα είχαν ή έχουν ΜΕΔ σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με την πρώην ΣΚΤ, που τύγχαναν ή τυγχάνουν διαχείρισης από την Αλταμίρα, την οποία καλούμαστε σήμερα να εξετάσουμε, με τρόπο που παραβιάζει θέματα δεοντολογίας.

Όπως υποστήριξε, συνάδελφοι βουλευτές με ΜΕΔ, όπως δημόσια οι ίδιοι έχουν δηλώσει στην Ολομέλεια, θα ελέγξουν τις διαδικασίες για τη διαχείριση των ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ από Αλταμίρα, “ενδεχομένως συνάδελφοι βουλευτές των οποίων τα δάνεια έτυχαν χαριστικού επιτοκίου και ενδεχομένως βουλευτές των οποίων τα δάνεια διαγράφηκαν εν όλω ή εν μέρει, ενδεχόμενους βουλευτές τα δάνεια αναδιαρθρώθηκαν η παρκαρίστηκαν”.

«Αυτοί όλοι καλούνται να ελέγχουν και να συζητήσουν και να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η Αλταμίρα διαχειρίζεται αυτά τα θέματα», όπως είπε.

Ο κ. Γεωργίου στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε ειδική ανάθεση της ΣΚΤ και είχε γνωματεύσει ότι η συνομολόγηση συμφωνίας με τη μέθοδο της ανάθεσης στην Αλταμίρα «είναι νόμιμη και συνήθης πρακτική».

«Με βάση τους πιο πάνω λόγους σύγκρουσης συμφέροντος θεωρούμε ότι τα θέματα δεν πρέπει να τύχουν συζήτησης στην Επιτροπή στην παρουσία και τη συμμετοχή των συναδέλφων, που έχουν απροκάλυπτη σύγκρουση συμφέροντος», πρόσθεσε και ζήτησε από τα μέλη να τοποθετηθούν.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως ο κ. Γεωργίου δεν έπρεπε να θέσει ενώπιον των καλεσμένων το διαδικαστικό αυτό ζήτημα.

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι δεν θέλουν να συζητηθεί το θέμα, καταλαβαίνω τη δυσκολία σας, αλλά δεν πρόκειται να το σταματήσετε», είπε.

Αναφορικά με το θέμα του γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ και τη διασύνδεσή του με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Κουλίας είπε πως ισχύει ό,τι ισχύει σε σχέση με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. . «Αυτό ισχύει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για τον Πρόεδρο (του ΔΗΚΟ) δεν το δέχεστε;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

«Εμείς κάτω από αυτές τις συνθήκες αποχωρούμε», είπε ο κ. Γεωργίου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ότι το θέμα τέθηκε σε λανθασμένο χρόνο βάσει του κανονισμού και πρόσθεσε ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή δεν προνοεί αποχώρηση ενός βουλευτή από μια συνεδρία σε περίπτωση δήλωσης σύγκρουσης συμφέροντος.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας σε δική του παρέμβαση είπε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σύγκρουση συμφέροντος και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι κρίσιμο, αφού “συνδέεται και με αυτοκτονίες”, όπως είπε, και πρέπει να συζητηθεί. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί διότι άπτεται και των δημοσίων οικονομικών.