Αποχή θα τηρήσει η ΕΔΕΚ

O βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ, αναλαμβάνοντας τις δικές της ευθύνες απέναντι στον τόπο, θα εκφράσει την πολιτική διαφωνία της με τον Προϋπολογισμό τηρώντας αποχή κατά την ψηφοφορία. 

Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2014, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι ο Προϋπολογισμός δεν έχει τις δυνατότητες να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, στα δημόσια οικονομικά, την ύφεση, την ανάγκη για ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και τα κοινωνικά προβλήματα που πλήττουν την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Νικολαϊδης πρόσθεσε ότι για να σωθεί ο τόπος χρειάζεται να αλλάξουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, τις πολιτικές της αναβολής, της προχειρότητας, της πολιτικής σκοπιμότητας και της διαπλοκής.

«Να αλλάξουμε όμως και τις πολιτικές με τις οποίες αντιμετωπίζουμε την Τρόικα σήμερα. Πολιτικές πλήρους υποταγής, πολιτικές χωρίς διεκδίκηση», συνέχισε.

Το Μνημόνιο, είπε, θα καθίσταται χειρότερο κάθε φορά, ενώ η οικονομία του τόπου ήδη βρίσκεται στα όρια της και δεν έχει ακόμα ξεφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, με τον κυπριακό λαό να ζει ακόμα στο φόβο και στην αβεβαιότητα.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό, μειώνονται μεν οι λειτουργικές δαπάνες της κρατικής μηχανής, και αυτό «είναι ένα βήμα σωστό», όμως, ταυτόχρονα, καθηλώνονται οι αναπτυξιακές δαπάνες κάτι που χαρακτήρισε ως τεράστιο λάθος.

Όπως είπε, η ΕΔΕΚ κατέθεσε τροπολογίες που στοχεύουν να απαμβλύνουν, σε μικρό έστω βαθμό, τις αδυναμίες του Προϋπολογισμού αναφορικά με τους τομείς της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής.

«Ο Προϋπολογισμός που θα εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή θα μας δώσει ακόμα μια μικρή παράταση ζωής. Αν όμως δεν αξιοποιήσουμε αυτήν την παράταση ζωής, δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα πράγματα και να οδηγήσουμε τον τόπο έξω από την καταστροφική αυτή κρίση. Αν δεν αποφασίσουμε να χαράξουμε πορεία εξόδου από το Μνημόνιο. Αλλά και αν δεν χαράξουμε μια πολιτική διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης για όσο καιρό θα είμαστε ακόμα στο Μνημόνιο. Μόνο έτσι ο τόπος μας θα ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης» κατέληξε.