Αποφασίστηκε η παράταση αποπληρωμής δανείων του φορέα

Η Ολομέλεια της Βουλής, αποφάσισε σήμερα τη παράταση της αποπληρωμής δανείων από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, εγκρίνοντας τους Κανονισμούς που είχε ενώπιον της.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα στεγαστικά και τα σπουδαστικά δάνεια οι δανειολήπτες μπορούν να αιτηθούν όπως ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων παρατείνεται στα τριάντα χρόνια αντί για είκοσι που ισχύει τώρα. Παράλληλα όσον αφορά στα επαγγελματικά δάνεια, οι δανειολήπτες μπορούν να αιτηθούν παράταση στα είκοσι χρόνια αντί των δεκαπέντε που ισχύουν τώρα.

Όσον αφορά στα φοιτητικά δάνεια, παραχωρείται περίοδος χάριτος μέχρι τρία χρόνια αντί του ενός χρόνου, που ισχύει σήμερα, για έναρξη της περιόδου αποπληρωμής του ποσού, αφού συμπληρωθεί η κανονική συνολική διάρκεια των σπουδών του αιτητή.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι Βουλευτές κατά τη συζήτηση, για τα επιπλέον χρόνια δεν θα επιδοτείται το επιτόκιο από το Φορέα και οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν το τρέχον επιτόκιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Θεωρούμε ότι είναι μια διέξοδος για αρκετούς δανειολήπτες πρόσφυγες, είναι ένα σημαντικό βήμα και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα μέτρο θετικό προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά δάνεια που καθυστερούν και προειδοποίησε ότι όταν θα γίνει η επιμήκυνση του δανείου οι δανειολήπτες θα πληρώνουν το τρέχον επιτόκιο χωρίς καμιά επιχορήγηση. Απηύθυνε έκκληση προς το Φορέα να έρθει στη Βουλή με τροποποίηση όταν θα είναι εφικτό για να διευκολύνει περισσότερο τους δανειολήπτες.

Παγίδα χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά την παράταση λόγω του ότι παρά το γεγονός ότι οι δανειολήπτες θα στηριχθούν βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα θα πληρώσουν ακόμη περισσότερο.

Η τοποθέτηση της κ. Κουκουμά προκάλεσε την αντίδραση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσει ο προσφυγικός κόσμος να πάρει ανάσα. Η αγαπητή συνάδελφος, ανέφερε, θα έπρεπε να αποσύρει το «περί παγίδας». Μακάρι αυτός ο τόπος να προχωρήσει και να σωθεί από αυτή την καταστροφή και είμαστε οι πρώτοι που έχουμε ευαισθησία για τον προσφυγικό κόσμο, είπε.

«Υπερβολική» θεώρησε, όπως είπε, την αντίδραση του κ. Χριστοφόρου ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Πάμπος Παπαγεωργίου, ο οποίος είπε ότι ο στόχος στην Επιτροπή ήταν κοινός. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν πρέπει να κάνει αλόγιστη χρήση αυτής της επιμήκυνσης γιατί σε τελευταία ανάλυση το δάνειο που πήρε θα του στοιχίσει περισσότερα. Αυτό, ανέφερε, θα είναι και για το καλό του τραπεζικού συστήματος, ειδικά στην περίπτωση ανθρώπων που μπορούν έστω και με δυσκολία να πληρώσουν.

Την ευαρέσκειά του για την πρωτοβουλία αυτή του Φορέα και όχι της Κυβέρνησης – όπως είπε – εξέφρασε ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα προειδοποιώντας ωστόσο επίσης για το θέμα των επιτοκίων.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι τα δάνεια του Φορέα ‘κουρεύτηκαν’ κατά 50%. Το κράτος, εξήγησε, δεν μπορεί να επιδοτεί για 2η φορά την επιμήκυνση του δανείου γιατί δεν θα ήταν σωστό για τους νέους αιτητές. Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι οι κανονισμοί έκαναν «μια σωστή δουλειά και συγυρισμένη».