“Αποφασίσαμε αναστολή των διαπραγματεύσεων, όχι διακοπή”

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Σαμπάχ τόνισε
“Αποφασίσαμε αναστολή των διαπραγματεύσεων, όχι διακοπή, αυτό θέλω να γίνει καλά αντιληπτό”, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει γι` αυτό την Τουρκία.

“Η Τουρκία γνώριζε την απόφασή μας. Ο Τ/κ ηγέτης κ. Έρογλου το 2012 είχε διακόψει τις συνομιλίες. Και ο λόγος είναι γνωστός, επειδή η Κύπρος θα προήδρευε της ΕΕ. Η στάση αυτή του κ. Έρογλου δεν ήταν δικαιολογία για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Εμείς αναστέλλουμε τις διαπραγματεύσεις για ένα ουσιαστικό λόγο”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Για την πληροφορία ότι ανάμεσα στα μέτρα της ε/κ πλευράς ήταν και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα οδοφράγματα. “Θέλω να το υπογραμμίσω, δεν έχουμε πρόθεση να κλείσουμε τα οδοφράγματα. Αυτή τη στιγμή ως μέτρο που έχει αποφασιστεί είναι μόνο η αναστολή των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε ότι δεν θα υποχρεωθούμε να λάβουμε άλλα μέτρα. Θα θυμάστε ότι τα οδοφράγματα τα είχε κλείσει ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι”, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Για τον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “Είναι μια πραγματικότητα ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται στον αγώνα κατά του ΙΣΙΛ. Η Κύπρος είναι στο πλευρό της συμμαχίας των χωρών εναντίον του ΙΣΙΛ. Αυτά που έκανε το ΙΣΙΛ είναι απαράδεκτα. Διαπράττει εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν αρέσει σε κανένα”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι αυξάνεται συνεχώς η απειλή του ΙΣΙΛ. “Η Κύπρος είναι αποφασιστική απέναντι στον αγώνα κατά του ΙΣΙΛ. Και η Κύπρος σε αυτό τον αγώνα θα λάβει μέρος δίπλα στις συμμαχικές χώρες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Βάσεις στην Κύπρο δεν είναι μόνο για επιθέσεις”. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώνεται τακτικά από τη Βρετανία για το τί γίνεται στις Βρετανικές Βάσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχο έδαφος. “Ανταλλάσσουμε τις αναγκαίες πληροφορίες. Γνωρίζετε ότι όλες οι χώρες της περιοχές απειλούνται από τον ΙΣΙΛ. Η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, η Αίγυπτος και η Κύπρος είναι απέναντι σε αυτή την απειλή. Οι χώρες αυτής της περιοχής πρέπει να είναι μαζί σε αυτό τον αγώνα”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κύπρος θέλει να είναι καλή γείτονας με την Τουρκία και πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεωγραφικό χώρο. Η Τουρκία και η Κύπρος θα είναι πάντοτε καλοί γείτονες. Εμείς θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία. Και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα στην Τουρκία. Ελάτε να λύσουμε το πρόβλημα. Οι Τ/κ και οι Ε/κ αναλογικά ας επωφεληθούν από τις ομορφιές της περιοχής. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Γι` αυτό χωρίς να καθυστερούμε ελάτε να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Αν η Τουρκία μας καταλάβει, εμείς αρχίζουμε αμέσως τις διαπραγματεύσεις”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση εάν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα φέρουν ειρήνη στην περιοχή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εργασίες για τους υδρογονάνθρακες δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο για πρώτη φορά η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλόμενους (Navtex). “Δηλαδή δήλωσε ότι θα κάνει έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή που γίνονται εργασίες γεώτρησης. Πρώτη φορά η Τουρκία κάνει τέτοια δήλωση. Εμείς γι` αυτή τη στάση της Τουρκίας αποφασίσαμε αναστολή των διαπραγματεύσεων. Θέλω να πω αυτό, ότι από το φυσικό πλούτο της Κύπρου μπορεί να επωφεληθεί και η Τουρκία. Όπως έχει πει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έπειτα από τη λύση θα επωφεληθούν από αυτή την ευλογία οι λαοί της περιοχής. Έπειτα από τη λύση είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας. Ελπίζουμε στο σύντομο μέλλον θα ζήσουμε μαζί σε αυτό το ωραίο νησί”, κατέληξε στις δηλώσεις του στην εφημερίδα.