Αποφάσεις για την αυτονομία των Σέρβων

Ολοκληρώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες ο όγδοος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου – Πρίστινας, με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεντρικό θέμα την αυτονομία των Σέρβων στο Κόσοβο.

Η μαραθώνια τελευταία διαπραγμάτευση των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι θεωρείται καθοριστικής σημασίας,καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει στα μέσα Απριλίου, έκθεση για την πρόοδο της Σερβίας στη διαδικασία προσέγγισης με την ΕΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια δήλωσε : “Έπεσαν στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις. Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πλέον μικρό αλλά παραμένει βαθύ. Τώρα θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους για να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους και εν συνεχεία θα με ενημερώσουν τις επόμενες ημέρες για τις αποφάσεις τους.”

Οι συνομιλίες με τις δύο πλευρές ξεκίνησαν το 2008, αμέσως μετα την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Αγκάθι στην επίτευξη λύσης παραμένουν η αυτονόμηση των 50.000 Σέρβων που μένουν στην περιοχή καθώς και το εάν οι πολίτες των σερβικών δήμων θα πρέπει ή όχι να αποφασίζουν για θέματα που αφορούν την αστυνόμευση και την δικαιοσύνη.