Αποτελεσματικότερο τρόπο φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία, αναζητά η Κυπριακή κυβέρνηση

Ποσό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ έχουν σταλεί από την Ελβετία στην Κύπρο. Είναι το ποσό από τη φορολόγηση των τόκων των νόμιμων καταθέσεων 2005-2010,  που αντιστοιχεί στα 2/3 της φορολογίας των κατακρατηθέντων τόκων σε καταθέσεις Κυπρίων στην Ελβετία,. που αντιστοιχεί στα 2/3 της φορολογίας των κατακρατηθέντων τόκων .

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Γιώργος Γεωργίου. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική τράπεζα,  αναζητά φόρμουλα για τον ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των καταθέσεων σε τράπεζες  της Ελβετίας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργίου «μία χώρα έχει τη δυνατότητα ,εκτός του να καταβάλλει τους κατακρατηθένες τόκους των καταθέσεων, να δώσει και τα ονόματα των καταθετών…. αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό έχουν παράλληλα και μια παράνομη δραστηριότητα, αν οι  καταθέσεις και η φορολόγησή τους να προϊόν που έχει υποβληθεί στα πλαίσια της νομιμότητας, αλλά και η φορολογία ν έχει καταβληθεί έγκαιρα στη χώρα όπου αυτές οι καταθέσεις υπάρχουν.

Οι προσπάθειες από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να υπάρξει συμφωνία με την Ελβετική κυβέρνηση  για την αποφυγή διπλής φορολογίας και παράλληλα για κατάρτιση συμφωνίας ώστε οι αδήλωτες καταθέσεις να φορολογούνται και να δηλώνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία

«Όταν λέμε Κύπριοι», εξήγησε ο κ. Γεωργίου,  δεν είναι κατ’ ανάγκη Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι, μπορεί να είναι Κύπριοι, οι οποίοι έχουν την καταγωγή τους από την Κύπρο, μπορεί να είναι και ξένοι, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν την κυπριακή υπηκοότητα, αλλά προτίμησαν να έχουν μια δραστηριότητα ή και μια αποταμίευση των λεφτών τους σε χώρες εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας…Τα άτομα τα οποία έχουν δηλώσει ή έχουν αυτοφορολογηθεί με τις καταστάσεις που έχει καταθέσει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων είναι 208, που δεν μπορεί η υπηρεσία να δώσει τα ονόματα αυτών των ατόμων».

.