Απολύει το ένα τρίτο του δυναμικού της η El Pais

Ανήκει στον μεγαλύτερο όμιλο των ισπανικών ΜΜΕ και προχώρησε σήμερα σε απολύσεις 129 εργαζόμενων. Ο λόγος για την El Pais,  που στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιοργάνωσης προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας, σχεδόν του ενός τρίτου του δυναμικού της. Η πλειονότητα των εργαζομένων θα απολυθεί και θα υπάρξει πρόωρη συνταξιοδότηση για τους άνω των 59 ετών.

“Είμαι στον κατάλογο. Το προφίλ μου στο Διαδίκτυο και η καριέρα μου είναι ανεπαρκείς”, γράφει ο Ραμόν Λόμπο στο λογαριασμό του στο Twitter. Είναι μία από τις γερές «πένες» της εφημερίδας , που απολύθηκε μαζί με συναδέλφους του, γνωστούς και καταξιωμένους δημοσιογράφους.

Η Ελ Παΐς, ιδρύθηκε το 1976 κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη δημοκρατία μετά το θάνατο του Φράνκο.   Η διοίκηση έχει επιφορτίσει συμβολαιογραφικά γραφεία να καλέσουν σταδιακά τους δημοσιογράφους να υπογράψουν την απόλυσή τους. Πενήντα δυο δημοσιογράφοι πρέπει να υπογράψουν στη Μαδρίτη. Και από αύριο εκείνοι που εργάζονται έξω από τη Μαδρίτη”, είπαν οι αρμόδιοι των …περικοπών.

“Το κριτήριο είναι γενικό: μείωση του αριθμού των συντακτών, επειδή δεν έχουν το Διαδικτυακό προφίλ ενώ εργάζονται καθημερινά στο διαδίκτυο”, τονίζει ο Μανουέλ Γκονθάλεθ, πρόεδρος του ομίλου της εφημερίδας.

“Με κάλεσαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Κυριακή: “θα πρέπει να παρουσιαστείτε”…για να μου κοινοποιήσουν την απόλυσή μου. Μετά από 17 χρόνια, είμαι ένας αριθμός, γράφει με πικρία ο Μανουέλ Κουέγιαρ στο λογαριασμό του στο Twitter, άλλο ένα μεγάλο όνομα που εξαφανίζεται από την εφημερίδα μαζί με τους Χοσέ Γιόλντι και Χαβιέρ Μαρτίνεθ Λάθαρο.