Αποκοπές μισθών στις Βρετανικές Βάσεις

Οι εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις καταγγέλλουν ότι οι αρχές των Βάσεων ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους αποκοπές μισθών, όπως αυτές αποφασίστηκαν για τη δημόσια υπηρεσία στην Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο να αποκομίσουν τα οφέλη για λογαριασμό τους, την ώρα που η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

Προειδοποίησαν με απεργιακά και άλλα μέτρα σε περίπτωση που οι αρχές των Βάσεων εφαρμόσουν τις αποκοπές μισθών.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής την Τρίτη στον οποίο έθεσε στο ζήτημα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των συντεχνιών των εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΤΟΥΡΞΕΝ, ΠΕΟ, Χρίστος Τζιαπούρας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συμπαράσταση που εξέφρασε στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων τους. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι θα αρχίσει σειρά επαφών για να συζητήσει το θέμα. Ανέφερε ακόμα ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ζητήσουν την εγγραφή θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

«Οι Βρετανοί εκμεταλλεύτηκαν την κρίση και προχώρησαν σε αποκοπές προς δικό τους όφελος», ανέφερε δηλώνοντας ότι «θα αντισταθούμε σθεναρά και θα διεκδικήσουμε την προστασία  των εργαζομένων και εξήγησε πως πρόκειται για 1.500 οικογένειες.

Προειδοποίησε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα και δημοσιοποίηση των προβλημάτων που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι Βρετανοί.

Περαιτέρω ο κ. Τζιαπούρας ανέφερε ότι θα σταλεί υπόμνημα στον Υπουργό Εξωτερικών στον οποίο θα επεξηγούνται  κατά συγκεκριμένο τρόπο τα προβλήματα.

Στη συνέχεια ανάφερε ότι οι Βρετανοί από το 2006 εφαρμόζουν μέτρα οικονομικής λιτότητας επειδή η Αγγλία βρισκόταν υπό καθεστώς οικονομικής κρίσης, Πρόσθεσε ότι  το 2012 που εφαρμόστηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία  τα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα ,  συνεισφέρουν  μόνο οι εργαζόμενοι  στις βάσεις καθώς οι Βρετανοί έχουν πάρει εξαίρεση από την συνεισφορά ως Κύπριοι εργοδότες.

«Τώρα θέλουν να εφαρμόσουν τα μέτρα που εφαρμόζονται στο δημόσιο τομέα με απώτερο στόχο να αποκομίσουν τα οφέλη οι Βρετανοί, την ώρα,  που όπως ανέφερε η οικονομική κρίση που υπήρχε στην Αγγλία έχει υποχωρήσει και η χώρα κινείται με θετικούς δείκτες.

Από το 2006 οι υπάλληλοι στις Βρετανικές Βάσεις δεν πήραν μισθολογικές αυξήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης στην Αγγλία, εξήγησε προσθέτοντας ότι απλώς καταβαλλόταν η προσαύξηση που ήταν μέρος του μισθού.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ισχύουν περίπου οι ίδιες κλίμακες που ισχύουν στο δημόσιο τομέα.

Εξηγώντας το καθεστώς εργασίας, ανέφερε ότι υπάρχουν κανονισμοί εργασίας και μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν πιστά.

Εάν οι Βρετανοί δεν αποσύρουν τις εξαγγελίες τους, μόλις προσπαθήσουν να τις εφαρμόσουν οι απεργίες θα γίνουν αντιληπτές, είπε καταλήγοντας.