Αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου

Ο Μανώλης Γλέζος μιλάει στη Λαιμητόμος.com

«Απόλυτη καταστροφή για τη χώρα εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές»

Τέλος στην αναζωπύρωση των σεναρίων για το «μεγάλο συνασπισμό» και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ βάζει με συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα laimitomos.com, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος.

Αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα που δεν συμφωνούν με τη διαγραφή εξολοκλήρου του δημοσίου χρέους και επιμένουν στον εξωτερικό δανεισμό της χώρας, επιμένει στην απαλλαγή της χώρας από το χρέος και εκτιμά ότι το μέλλον της Ελλάδας πρέπει να είναι εντός της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο κ. Γλέζος χαρακτηρίζει καταστροφή για τη χώρα το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς μεγάλοι χαμένοι θα είναι ξανά οι πολίτες. Κι αυτό γιατί όπως λέει ο ίδιος “μόνο ο λαός μπορεί να φέρει την ανατροπή” και να οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τους ξένους.

Στηρίζοντας με πάθος τις απόψεις του ιδίου, αλλά και του κόμματός του ο κ. Γλέζος θεωρεί μονόδρομο για έξοδο από την κρίση την επιστροφή στον παραγωγικό τομέα, στην αγροτική οικονομία, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εκμετάλλευση του παραγωγικού πλούτου της χώρας.

Αντιπαραβάλλοντας τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γλέζος χαρακτηρίζει λάθος τις κινήσεις του κ. Χριστόφια όταν ανέλαβε την εξουσία, καθώς όπως επισημαίνει “ένα αριστερό κόμμα δεν έδωσε την εξουσία στο λαό και σήμερα η Κύπρος πληρώνει τα σπασμένα”, κάτι που όπως επισημαίνει δεν θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, για το σενάριο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ο κ. Μανώλης Γλέζος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι “εάν συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία ότι πρέπει να καταργηθούν εξολοκλήρου τα χρέη και ότι ο δανεισμός ο εξωτερικός είναι και αποτελεί «εσχάτη παρανόηση» όπως λέει ο Πλούταρχος, δεν έχουμε αντίρρηση να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε. Δεν δεχόμαστε συνεργασία με όποιον συμφωνεί ότι δεν πρέπει οι υπαίτιοι να διαγράψουν εξολοκλήρου τα χρέη προς τους δανειστές, προς τοκογλύφους δηλαδή που υποδουλώνουν πολιτικά και οικονομικά  την Ελλάδα». Τονίζει δε ότι « το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανατροπή κυβέρνησης, ανατροπή της τρόικας, ανατροπή του συστήματος  για να φέρουμε τον λαό στην εξουσία» και επισημαίνει ότι αυτό που ζητά από το λαό είναι ψήφο εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς ακόμα και από στελέχη του κόμματος του περί παραμονής ή όχι της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, ο κ. Γλέζος στέλνει το μήνυμα ότι “δεν υπάρχει λόγος εξόδου της χώρας από το ευρώ” τονίζοντας μάλιστα ότι “δεν θα χαρίσουμε την Ευρώπη στους άλλους. Η Ευρώπη είναι ελληνική”.

Αυτό όμως που απαιτείται σύμφωνα με τον ίδιον είναι “όχι μόνο βιώσιμο χρέος, αλλά κατάργηση εξολοκλήρου του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και η ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τους ξένους” και για να επιτευχθεί η διαγραφεί ουσιαστικά του ελληνικού χρέους, επιβάλλεται οι Έλληνες να επιστρέψουν στην πρωτογενή παραγωγή.

“Ξεκινάνε όλοι με μια στρεβλή αντίληψη ότι το χρήμα δημιουργεί αξίες. Το χρήμα αντιπροσωπεύει αξίες και ανταλλάσσει αξίες. Ο εργαζόμενος δημιουργεί αξίες. Συνεπώς εάν εμείς πούμε στους εργαζόμενους ελάτε να δουλέψετε στη σωστή κατεύθυνση στους παραγωγικούς τομείς, στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα, στην αγροτική οικονομία, στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ελάτε να δουλέψετε στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, ελάτε να αποκτήσουμε συγκοινωνία σταθερής τροχιάς ηλεκτροκίνητη, δουλεύουμε στην σωστή κατεύθυνση και τα παραγόμενα αγαθά δημιουργούν τις αξίες που έχουμε ανάγκη. Το χρήμα δεν δημιουργεί ποτέ αγαθά” τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο άνθρωπος που τόλμησε το Μάιο του 1941 να κατεβάσει τη σημαία των Ναζί από την Ακρόπολη, θεωρεί ότι πλέον έχει φτάσει η ώρα ο λαός να τολμήσει και να φέρει την ανατροπή. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει τις επόμενες εκλογές, τότε σύμφωνα με τον κ. Γλέζο “οδεύουμε στην απόλυτη καταστροφή”.

“ Ούτε τα γιαουρτώματα, ούτε οι λεκτικές ύβρεις , ούτε οι χειροδικίες σώζουν την Ελλάδα. Χρειάζεται πολιτική πράξη ο ελληνικός λαός να δει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να μας ψηφίσει για να φέρουμε τον ίδιον στην εξουσία. Μόνο όταν έρθει ο λαός στην εξουσία θα λυθούν όλα τα προβλήματα” τονίζει χαρακτηριστικά .

Κλείνοντας τη συνέντευξή ο κ. Γλέζος έκανε μια σύγκριση μεταξύ της κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και των θέσεων  του κόμματός του λέγοντας ότι:

“…Λυπούμαι πολύ γιατί όταν το ΑΚΕΛ ήρθε στην εξουσία, την κράτησε για τον εαυτό του και δεν την έδωσε στον λαό, όπως έπρεπε να κάνει ένα αριστερό κόμμα. Και επειδή δεν την έδωσε στο λαό, πληρώνει σήμερα ολόκληρη η Κύπρος τα σπασμένα. Αυτή είναι η διαφορά μας, εμείς δεν θα πάρουμε την εξουσία για την κρατήσουμε, εμείς ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού για να φέρουμε τον ίδιο στην εξουσία, αυτό που δεν έκανε το ΑΚΕΛ”.

Ελένη Κοτέ

Δημοσιογράφος