Αποκλεισμός κάθε διαπραγμάτευσης ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας

Χθες την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος απέκλεισε για ακόμα μια φορά την έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αμερικανικής Προεδρίας  Σάρα Χάκαμπι Σάντερς “έχουμε καταστήσει σαφές ότι τώρα δεν είναι η ώρα για συνομιλίες” επαναλαμβάνοντας το μήνυμα το οποίο έστειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter το Σαββατοκύριακο και το οποίο κατά πολλούς διέψευδε τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι μόνες συζητήσεις που έλαβαν χώρα (…) αφορούσαν τον επαναπατρισμό κρατούμενων Αμερικανών.Πέραν αυτών, δεν θα γίνει καμιά συζήτηση με τη Βόρεια Κορέα αυτή τη στιγμή “, επέμεινε η Χάκαμπι Σάντερς.

Από την άλλη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, κατα την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα το περασμένο Σάββατο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ανοικτούς “διαύλους επικοινωνίας” με τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα, επισήμανε πάντως πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα κανένα ενδιαφέρον για την έναρξη διαλόγου.

Ο Τραμπ, που ανταλλάσσει ύβρεις και απειλές με τον Κιμ τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης εξαιτίας των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, απέρριψε πάντως κάθε ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, κάνοντας λόγο για χάσιμο χρόνου.

“Είπα στον Ρεξ Τίλερσον, τον θαυμάσιο υπουργό μας των Εξωτερικών, ότι χάνει τον χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον μικρό άνθρωπο-πύραυλο”, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, επαναλαμβάνοντας τον σαρκαστικό χαρακτηρισμό του για τον Κιμ και ταυτόχρονα υποβαθμίζοντας όσα είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που αμερικανική η προεδρία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίστηκαν να προβάλλουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Ερωτηθείσα αν ο Τραμπ συνεχίζει να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον Τίλερσον όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων του στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η Χάκαμπι Σάντερς συγκατένευσε.

Πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση σχολιάζουν ότι ο Τίλερσον θα έπρεπε να εκφραστεί πιο προσεκτικά. “Αναφερόταν στο γεγονός ότι πράγματι έχουμε διαύλους και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τη Βόρεια Κορέα αν αλλάξει η συμπεριφορά της κάποια στιγμή στην πορεία”, δήλωσε ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.