Αποκαλυπτικός ο Νικόλας

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για τη προεδρία του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μίλησε στη δημοσιογραφική ομάδα της Laimitomos.com, για όλους και για όλα.

Kύριε Παπαδόπουλε, από έγκυρες πληροφορίες της Λαιμητόμος, έχουμε μάθει ότι ο Αρχιεπίσκοπος σας στηρίζει στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΚΟ. Αληθεύει;

Δεν νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε πληροφορίες ή και φήμες. Εγώ γνωρίζω ότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο, απλό κόσμο του Δημοκρατικού κόμματος, που στηρίζει τη προσπάθεια για την αλλαγή,  οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι για τη πορεία του κόμματος τα τελευταία 5 χρόνια. Για τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου νομίζω καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος θα στηρίξει τη δική σας υποψηφιότητα έναντι του Καρογιάν; Ποια η βασική σας διαφορά;

Γιατί πιστεύω ότι οι γνήσιοι,οι καθαρόαιμοι ΔΗΚΟικοί, ο απλός κόσμος του κόμματος, η βάση του κόμματος, είναι απογοητευμένοι. Νοιώθει ότι τα τελευταία  χρόνια κάπου χάσαμε την αξιοπρέπεια μας,  κάπου λοξοδρομήσαμε, θυσιάσαμε τις αρχές, τις πολιτικές θέσεις του του κόμματος  γιατί  φαίνεται ότι κάποιοι ήθελαν να εξυπηρετήσουν  άλλες   σκοπιμότητες και άλλες βλέψεις . Και Θέλουν ακριβώς  το κόμμα να επανέλθει πίσω στις ράγες του. Και αυτό είναι που εγώ θέλω να πιστεύω ότι θα συμβεί την 1η του Δεκέμβρη. Ο ΔΗΚΟικός κόσμος,  την 1η του Δεκέμβρη, θα αποφασίσει ένα πάρα πολύ απλό ερώτημα:  Θέλουμε να συνεχίσουμε με   τα ίδια; Με αυτά που περάσαμε τα προηγούμενα 5 χρόνια; η θέλουμε μία αλλαγή και το κόμμα να επανέλθει πίσω στις διαχρονικές αρχές και  αξίες   που υπηρέτησαν και ωφέλεσαν το τόπο τις προηγούμενες δεκαετίες;

Στη περίπτωση που ο κ. Καρογιάν, επανεκλεγεί στη προεδρία του ΔΗΚΟ, εσείς θα αποχωρήσετε και θα φύγετε για τη Συμμαχία Πολιτών;

Πρώτον, δεν πρόκειται αν βρεθούμε ενώπιον τέτοιου διλήμματος γιατί  δεν θα χάσουμε τις εκλογές. Δεύτερον, το πρόβλημα δεν είναι αν θα μείνω εγώ η αν θα μείνει ο κ. Καρογιάν. Είμαι σίγουρος ότι και εκείνος θα μείνει όπως κι εγώ θα μείνω στο ΔΗΚΟ γιατί και οι δύο είμαστε  ΔΗΚΟικοί, το πρόβλημα είναι αν θα μείνει ο κόσμος. Εκείνο είναι το πρόβλημα. Και η δική μου η φοβία, η ανησυχία μου είναι ότι αν παραμείνει η παρούσα  ηγεσία  πάρα πολύς κόσμος του ΔΗΚΟ θα απογοητευτεί, θα αποστασιοποιηθεί. και το κόμμα μας θα αποδυναμωθεί περαιτέρω. Και αυτός είναι ακριβώς  ο λόγος που εγώ βάζω υποψηφιότητα. Διότι εγώ θέλω να παραμείνει το ΔΗΚΟ ισχυρό, δυνατό, διεκδικητικό για να  μπορέσει να διαδραματίζει στο μέλλον τον πρωταγωνιστικό  ρόλο που του αξίζει στο χώρο του  κέντρου και όχι να λειτουργεί ως κομπάρσος των δύο άκρων.

Πιστεύετε ότι ο υπόλοιπος κόσμος του ΔΗΚΟ, σε περίπτωση που θα εκλεγεί ο κ. Καρογιάν θα πάει στη Συμμαχία Πολιτών;

Εμένα  η δική μου ανησυχία είναι ότι  ήδη ο κόσμος ειναι απογοητεύμενος, θεωρούν ότι αυτή  είναι η τελευταία  ευκαιρία για να επανέλθει το κόμμα πίσω σε μια σωστή πορεία και πολύ φοβούμαι ναι, ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τα πράγματα τότε θα έχουμε πάρα πολύ κόσμο που  θα αποστασιοποιηθεί. Δεν ξέρω ακριβώς πως και που θα πάνε, αλλά ξέρω ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα σημαντικό μερίδιο του ποσοστού του κόμματος μας.

Εάν εκλεγείτε θα φύγετε από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη;

Το ερχόμενο εκλογικό συνέδριο του κόμματος δεν είναι δημοψήφισμα για το  αν  θα μείνουμε η αν θα φύγουμε   από τη κυβέρνηση του  κυρίου Αναστασιάδη. Είναι δημοψήφισμα για το αν  θα μείνει η αν θα φύγει ο κ. Καρογιάν από τη  προεδρία  του ΔΗΚΟ.  Το αν θα μείνουμε η αν θα φύγουμε από τη κυβέρνηση του κύριου Αναστασιάδη μόνο ο κύριος Αναστασιάδης μπορεί να το αποφασίσει. Γιατί εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις του τότε θεωρώ εγώ ότι έχουμε πολιτικό και ηθικό καθήκον να στηρίξουμε τη κυβέρνηση του και ιδιαίτερα όσο αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και τις προσπάθειες   εξόδου απο τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα. Εάν όμως αθετήσει τις δεσμεύσεις του τότε σίγουρα δεν πρέπει να έχουμε την επανάληψη του ίδιου έργου που ζήσαμε τα προηγούμενα 5 χρόνια όπου ο κ. Χριστόφιας αθετούσε κάθε υπόσχεση, κάθε  δέσμευση, προς το Δημοκρατικό κόμμα, αλλά παραμέναμε εκεί, γαντζωμένοι στις καρέκλες και εξευτελιζόμαστε.

Γιατί δεν επιμένατε;

Υπενθυμίζω ότι έθεσα θέμα αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση Χριστόφια  από το Φεβράρη του 2010, εγώ και άλλοι συναγωνιστές επιτακτικά εθέταμε αυτό το  αίτημα εντός των συλλογικών οργάνων του κόμματος ενώ αν θυμάστε ο κύριος Καρογιάν έδινε μάχες για να παραμείνουμε στη κυβέρνηση Χριστόφια παρά το ‘οτι εγώ και άλλοι συναγωνιστές προειδοποιούσαμε ότι η πολιτική του κ. Χριστόφια θα μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή. Δεχόμαστε επιθέσεις όχι μόνο από το προεδρικό από το ΑΚΕΛ και άλλα οργανωμένα σύνολα αλλά και από το κ. Καρογιάν και κάποιους αλλους συναγωνιστές εντός του ΔΗΚΟ οι οποίοι τότε αν θυμάστε μας έλεγαν ότι  αποτελούσε  διγλωσσία να διαφωνούμε με το ΑΚΕΛ και το Χριστόφια και ότι εμείς είμαστε  το ανεπίσημο ΔΗΚΟ. Αν μας άκουγαν όμως τότε σήμερα ίσως η Κύπρος να μην είχε χρεοκοπήσει.

Για τη κατάσταση της Κυριακής οικονομίας, για την ανεργία, τι έχετε να μας πείτε;

Δυστυχώς θα περάσουμε δύσκολες μέρες, κι αυτή είναι η αλήθεια. Το 2014 θα είναι η μια δύσκολη χρονιά ίσως η χειρότερη χρονιά της κυπριακής οικονομικής κρίσης . Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα και θα φτάσουμε ακριβώς σε εφιαλτικά σενάρια όπου η ανεργία ίσως να φτάσει και το 20%. Όμως οφείλουμε να σημειώσουμε κάποιες θετικές ενδείξεις. Πρώτον ότι τα αποτελέσματα του 2013 είναι κάπως καλύτερα από ότι αναμέναμε, η ύφεση είναι κάπως καλύτερη η λιγότερο χειρότερη από ότι περιμέναμε. Επαναλαμβάνω το 2014 θα είναι η χειρότερη χρονιά και θα αυξηθεί η ανεργία, όμως  έχουμε ενθαρρυντικά  στοιχεία, έχει επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση  της Ελληνικής τράπεζας με  ιδιωτικά  κεφάλαια, σημείο που δείχνει ότι ξένοι επενδυτές είναι διατεθημένοι πλέον να επενδύσουν στη Κύπρο και σε Κυπριακές τράπεζες.  Πρέπει όμως να συνεχίσουμε,  έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας θα έχουμε και άλλες κοινωνικές παρενέργειες πρέπει να βρούμε τους τρόπους και  αυτό είναι το καθήκον μας,  να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα έστω και μέσα στα στενά πλαίσια του μηημονίου που έχουμε να διαχειριστούμε. Ο καλύτερος τρόπος να διώξουμε τη Τρόικα και να απαλλαγούμε από το μνημόνιο είναι να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας, να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να καταφέρουμε να ξαναβγάλουμε τη Κύπρο στις αγορές. Αυτά μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με σωστές πρωτοβουλίες να εγκαταλείψουμε τη προχειρότητα τον ερασιτεχνισμό και το λαϊκισμό που τα προηγούμενα χρόνια μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Τώρα με τις εξελίξεις με τη Τρόικα, με τις απαιτήσεις της σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις; Είναι η μόνη μας λύση;

Η Τρόικα είναι ξεκάθαρη. Εγώ ακόμα δεν κατάλαβα ποια είναι η δική μας η θέση για να είμαι ειλικρινής, γιατί από τη μια ψηφίσαμε το μνημόνιο που προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις  και από την άλλη ακούμε  καθημερινά το πρόεδρο του κόμματος μας, να δηλώνει ότι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Κι εγώ ρωτώ: Ποια είναι η θέση του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει του γεγονότος ότι η Τρόικα μας λέει ξεκάθαρα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναπόσπαστο μέρος του μνημονίου; Από τη στιγμή που μόνο 10 δις ευρώ θα μας δώσουν πρέπει να βρούμε χρήματα από δικά μας έσοδα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν αρκεί να περιχαρακωνόματε πίσω από συνθήματα. Πρέπει να έρθουμε πίσω εμείς με αντιπροτάσεις.  Για παράδειγμα κι εγώ διαφωνώ με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί πιστεύω ότι θα χάσουμε πάρα πολλά χρήματα αν πάμε σε μία διαδικασία ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας αυτή τη περίοδο. Γιατί δεν ερχόμαστε εμείς πίσω με μία αντιπρόταση; Για παράδειγμα,  η Αρχή Λιμένων, αντί αν πουληθεί να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία  μίσθωσης διαχείρησης όπως είχαμε κάνει και με τα αεροδρόμια όπου το κράτος να διατηρήσει τη περιουσία αλλά η διαχείρηση να περάσει σε ιδιώτες. Πρέπει εμείς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και για πρώτη φορά ίσως  να σταματήσουμε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα να λαμβάνουμε εμείς τις πρωτοβουλίες και να μπορέσουμε εμείς να καθορίσουμε την ατζέντα για  να μην πιαστούμε για ακόμα μια φορά απροετοίμαστοι, γιατί δυστυχώς έτσι προβλέπω  ότι θα γίνει και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα μείνουμε στα συνθήματα καιδυστυχώς  τελικά θα την πληρώσει ο κόσμος,  θα την πληρώσουν οι ημικρατικοί οργανισμοί και θα την πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος.

Σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Ο Πανίκος Δημητριάδης έχει σίγουρα ευθύνες. Ο Αθανάσιος Ορφανίδης;

Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες για  να αποδοθούν  οι ευθύνες εκεί που και όπου πρέπει να αποδοθούν σε όποιο επίπεδο, σε όποιο αξιωματούχο είχε ευθύνη για τη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο μοναδικός αξιωματούχος που έχει προσωπικές ευθύνες για τη κυπριακή καταστροφή ο οποίος παραμένει και εξακολουθει να παραμένεισήμερα στη θέση του είναι ο Πανίκος Δημητριάδης. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν φύγει. Ο κ. Χριστόφιας έχει φύγει, οι υπουργοί του έχουν φύγει, τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών έχουν φύγει, ο Αθανάσιος Ορφανίδης έχει φύγει. Ο μόνος αξιωματούχος που εξακολουθεί να παραμένει και συνεχίζει να λέει οτι έχει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαικής Κεντρικής τράπεζας είναι ο Δημητριάδης. Έχει χάσει όμως την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης της Κύπρου, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και πολύ φοβούμαι και των καταθετών. Γι’αυτό   ακριβώς το λόγο και για το καλό της πατρίδας του, θεωρώ ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Κάτι τελευταίο. Ο πατέρας σας χαρακτηριζόταν πάντοτε από τον πατριωτισμό του. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του:”Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα”. Τι έχετε να μας πείτε;

Συμφωνώ απόλυτα με αυτή τη θέση. Δεν πρέπει αυτά που κερδίσαμε μέσα απο αγώνες να τα χάσουμε μέσα από υπαναχωρήσεις και γενναιόδωρες προσφορές. Ήταν σοφή και σωστή η απόφαση να απορρίψουμε το σχέδιο Ανάν γιατί έχει αναβαθμιστεί η θέση της Κύπρου. Είμαστε ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, ελέγχουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , έχουμε διαμορφώσει  μία προοπτική συνεργασίας με το Ισραήλ, Αμερικανικές εταιρείες ενδεχομένως να έχουν συμφέροντα δισεκατομμυρίων στη Κύπρο. Ξεκίνησαν πρώην σύμμαχοι της Τουρκίας να διερωτούνται για πρώτη φορά κατά πόσον τους συμφέρει η Κύπρος να παραμείνει σταθεροποιητικός παράγοντας στη περιοχή και να μην περάσει στρατηγικά στα χέρια της Τουρκίας.

Αυτά τα έχουμε πετύχει  μέσω τη δικής μας αντίστασης και μέσω αυτής της προσέγγισης.

httpv://youtu.be/xKRhyRKBAgE