ΑΠΟΕΛ – Zulte και Απόλλωνας – Νις για τα play-offs του Europa League

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νιόν της Ελβετίας η κλήρωση των play-offs του Europa League και η ομάδα του ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με τη SV Zulte Waregem Βελγίου ενώ ο Απόλλωνας με τη Γαλλική Νις.

Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 22 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 29 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ΚΟΠ, ο ΑΠΟΕΛ θα δώσει τον πρώτο του αγώνα εκτός έδρας και τον επαναληπτικό στο ΓΣΠ.

Η SV Zulte Waregem μετρά δύο νίκες σε δύο αγώνες στο φετινό βελγικό πρωτάθλημα. Για την 3η αγωνιστική, παίζει την Κυριακή εκτός έδρας με την Κλαμπ Μπριζ. Στο περσινό Πρωτάθλημα τερμάτισε στη 2η θέση και έπαιξε στα προκριματικά του Champions League, από όπου αποκλείστηκε από την Αϊντχόφεν.

Ο Απόλλωνας θα δώσει τον πρώτο του αγώνα στο ΓΣΠ, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, και τον επαναληπτικό, την Πέμπτη 29 Αυγούστου στη Γαλλία.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Απόλλωνα, η Νις ιδρύθηκε το 1904, πρόεδρος της είναι ο Jean-Pierre Rivère και προπονητής ο Claude Puel. Στην ιστορία της έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα (1951, 1952, 1956, 1959) και 3 κύπελλα (1952, 1954, 1997). Στην περσινή σεζόν τερμάτισε στην 4η θέση του πρωταθλήματος Γαλλίας. Έδρα της το Stade du Ray, χωρητικότητας 18.696 θέσεων.

Όσον αφορά τις δύο ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε στα play-offs του Europa League, με την πρωταθλήτρια Ισραήλ Μακάμπι Τελ Αβίβ που στον πάγκο της έχει τον Πάουλο Σόουζα και αθλητικό διευθυντή τον Ζόρντι Κρόιφ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004, ξεκίνησε φέτος την ευρωπαϊκή περιπέτειά της αποκλείοντας στο δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Γκιόρι Ετο με δύο νίκες (0-2 εκτός έδρας και 2-1 εντός έδρας), ενώ στον 3ο προκριματικό γύρο αποκλείστηκε από την πρωταθλήτρια Ελβετίας Βασιλεία (ηττήθηκε 1-0 εκτός έδρας και αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 εντός έδρας μολονότι βρέθηκε να χάνει 0-3).

Πέρσι κατέκτησε με άνεση το πρωτάθλημα στη χώρα της με δέκα βαθμούς διαφοράς από τη δεύτερη Μακάμπι Χάιφα. Συνολικά στην ιστορία της έχει κατακτήσει 20 Πρωταθλήματα και 22 Κύπελλα στο Ισραήλ (6 φορές το νταμπλ), κάτι που την καθιστά την πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας. Για τελευταία φορά είχε στεφθεί πρωταθλήτρια πριν από μια δεκαετία.

Το καλοκαίρι αποχώρησαν με μεταγραφή στη Ρεμς ο περυσινός πρώτος σκόρερ της ομάδας Ελιράν Ατάρ, όπως και ο Αργεντίνος κεντρικός αμυντικός Φιντέλεφ, ο οποίος επέστρεψε μετά το δανεισμό του στη Νάπολι. Η Μακάμπι ενισχύθηκε με τον Ισπανό τερματοφύλακα Χουάν Πάμπλο από τη Χιχόν, τον επίσης Ισπανό αριστερό μπακ Μανέ από την Χετάφε, ενώ «δανείστηκε» από τις ακαδημίες της Φούλαμ τον επιθετικό Όμρι Άλτμαν και επέστρεψαν από δανεισμό ο κεντρικός αμυντικός Πούντσετς (Ουνιόν Βερολίνου) και ο τερματοφύλακας Χαίμοφ (ΑΕΚ Λάρνακας).

Άσχημες μνήμες γεννάει στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ η Μακάμπι, καθώς ήταν ο αντίπαλος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ του 2004-05, τότε που οι Ισραηλινοί κέρδισαν στα “χαρτιά” με 0-3 τον αγώνα της Τούμπας (σκορ κανονικού ματς 1-2) για αντικανονική συμμετοχή του Λιάσου Λουκά. Ο επαναληπτικός του Τελ Αβίβ ήταν διαδικαστικής σημασίας πια (1-0).

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει αποκλείσει επίσης τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ το 2010 (1-0 στο Τελ Αβίβ, 2-1 ο Ολυμπιακός στο «Γ. Καραϊσκάκης»), όπως και τον Παναθηναϊκό στην ίδια διοργάνωση το 2011 (2-1 ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ και 3-0 νίκη της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ), ενώ δεν έχει αποκλειστεί από Ελληνική ομάδα σε καμία διοργάνωση!

Έδρα της Μακάμπι είναι το χτισμένο το 1962 και ανακαινισμένο από πέρυσι «Μπλούμφιλντ» χωρητικότητας 15.700 θεατών.

Ο ΠΑΟΚ θα δώσει τον πρώτο αγώνα (22 Αυγούστου) εκτός και τον επαναληπτικό στην έδρα του, στις 29 Αυγούστου.

Ο Ατρόμητος Αθηνών θα αντιμετωπίσει την ολλανδική Άλκμααρ, η οποία κατέκτησε φέτος το Κύπελλο στη χώρα της.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας, το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στο Περιστέρι στις 22 Αυγούστου.

Ο προπονητής του Ατρόμητου Γιώργος Παράσχος, σε δήλωση του στο atromitosfc.gr, είπε: «Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη κλήρωση που θα μπορούσε να μας τύχει συγκριτικά με τους υπόλοιπους υποψήφιους αντιπάλους μας. Η Άλκμααρ δεν είναι η παλιά ομάδα που πριν από κάποια χρόνια διεκδικούσε το πρωτάθλημα στη χώρα της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι μεγάλη ομάδα, η πρόκριση είναι 50-50% και πολύ σημαντικό θα είναι το πρώτο παιχνίδι στο Περιστέρι».

«Άμα καταφέρουμε να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα, πιστεύω ότι στη ρεβάνς θα έχουμε τις δικές μας πιθανότητες για να πάρουμε την πρόκριση. Θα είναι επίσης πολύ σημαντικό να πάμε στα δύο παιχνίδια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από πλευράς ποδοσφαιριστών», πρόσθεσε.

Τα ζευγάρια της κλήρωσης των play-offs του Europa League, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ, έχουν ως ακολούθως:
FC Kuban Krasnodar (RUS) – Feyenoord (NED)
SV Zulte Waregem (BEL) – APOEL FC (CYP)
SK Rapid Wien (AUT) – FC Dila Gori (GEO)
Tromsø IL (NOR) – Beşiktaş JK (TUR)
CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu (ROU) – SC Braga (POR)

Apollon Limassol FC (CYP) – OGC Nice (FRA)
FC Aktobe (KAZ) – FC Dynamo Kyiv (UKR)
Swansea City AFC (ENG) – FC Petrolul Ploieşti (ROU)
Atromitos FC (GRE) – AZ Alkmaar (NED)
FH Hafnarfjördur (ISL) – KRC Genk (BEL)

IF Elfsborg (SWE) – FC Nordsjælland (DEN)
WKS Slask Wrocław (POL) – Sevilla FC (ESP)
FC Salzburg (AUT) – VMFD Žalgiris (LTU)
Qarabag FK (AZE) – Eintracht Frankfurt (GER)
FC Minsk (BLR) – R. Standard de Liège (BEL)

FK Jablonec (CZE) – Real Betis Balompié (ESP)
HNK Rijeka (CRO) – VfB Stuttgart (GER)
FC Chornomorets Odesa (UKR) – KS Skënderbeu (ALB)
Maccabi Tel-Aviv FC (ISR) – PAOK FC (GRE)
FC St Gallen (SUI) – FC Spartak Moskva (RUS)

Molde FK (NOR) – FC Rubin Kazan (RUS)
FK Vojvodina (SRB) – FC Sheriff (MDA)
Trabzonspor AS (TUR) – FK Kukësi (ALB)
Esbjerg fB (DEN) – AS Saint-Étienne (FRA)
Grasshopper Club Zürich (SUI) – ACF Fiorentina (ITA)

Maccabi Haifa FC (ISR) – FC Astra (ROU)
Udinese Calcio (ITA) – FC Slovan Liberec (CZE)
FC Dinamo Tbilisi (GEO) – Tottenham Hotspur FC (ENG)
Estoril Praia (POR) – FC Pasching (AUT)
JK Nõmme Kalju (EST) – FC Dnipro Dnipropetrovsk (UKR)
FK Partizan (SRB) – FC Thun (SUI).

f