Απογοητευμένος ο Υπ. Υγείας στο θέμα του fast track – Πως απαντά στην ΠΑΣΥΚΙ

Για το θέμα του fast track μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης στην εκπομπή του Άλφα “Ενημέρωση” απαντώντας και στην ΠΑΣΥΚΙ για την αντίδραση τους στην λειτουργία του θεσμού.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός δήλωσε πως “είμαι ιδιαίτερα απογοητευμένος. Δεν γίνεται επειδή έχουμε εκλογές να τα ρίχνουμε όλα στην πυρά. Υπήρχαν οι κατηγορίες ότι δεν καταβάλουμε προσπάθειες για την βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών και των επαγγελματιών. Έγινε μια προσπάθεια λειτουργία του fast track των Πρώτων Βοηθειών, στα πρότυπα που λειτουργούν σε ξένες χώρες και κάποιοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να την ακυρώσουν πριν καν αρχίσει”.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι εκλογές, αλλά για ποιον γίνεται η προσπάθεια; Δεν γίνεται για να βοηθηθούν πρώτα οι ασθενείς και οι γιατροί. Εάν δεν αφεθεί να λειτουργήσει, πως θα βελτιωθούν πράγματα” σημείωσε ο κ. Παμπορίδης.

Ερωτηθείς για το ποιοι είναι αυτοί που κάνουν αυτές τις προσπάθειες να μην λειτουργήσει ο θεσμός, ο Υπουργός σημείωσε πως ” η ΠΑΣΥΚΙ ήταν ξεκάθαρη. Σήμερα ζήτησε τον τερματισμό της λειτουργίας του ιατρείου. Εγώ προσπαθώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν, το συνδικαλιστικό όργανο των κυβερνητικών ιατρών να ζητά την κατάργηση ενός μέτρου, που έγινε για να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες που ταλαιπωρούνται στα τμήματα πρώτων βοηθειών αφενός και αφετέρου οι ασθενείς”.

Δεν μπορεί ένα συνδικαλίστικό όργανο να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του“, επισήμανε έντονα ο Υπουργός. “Είναι και αυτοί που υπηρετούν και στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών γιατροί- μέλη τους. Αυτούς Προσπαθούμε να βοηθήσουμε”.

Σε σχέσεις με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, ότι πήγε να γίνει με λάθος τρόπο και λανθασμένο σχεδιασμό, ο Υπουργός Υγείας απάντησε λέγοντας ότι “ο κ. Κούμας μπορεί να έχει άποψη για όποιο θέμα θέλει. Το πως επιλύονται τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του κ. Κούμα ούτε του συνδικαλιστικού κινήματος. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτε στα νοσοκομεία μας εάν δεν μας δώσουν την έγκριση τους. Δεν είναι έτσι. Εμάς προτεραιότητα μας είναι οι ασθενείς. Εάν ο κ. Κούμας έχει λόγους να μην θέλει να λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία του ΤΑΕΠ ας τους έχει. Η δική μας η προσπάθεια θα συνεχιστεί”.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Υπουργός Υγεία ανέφερε πως έγινε καταγγελία στον ίδιο ότι:

“απειλήθηκαν γιατροί που εξυπηρετούν τα εξωτερικά ιατρεία της επόμενες 10 μέρες, πως αν συνεχίσουν να έρχονται θα βρουν τον μπελά τους. Και μάλιστα έχω μια πληροφορία ότι μια εκ των ιατρών που έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια, μίλησε τώρα για λόγους υγείας που δεν μπορεί να συνεχίσει να συνδράμει στο πρόγραμμα”.

“Αντιλαμβάνεστε ότι με νοοτροπίες βασιλείων και τσιφλικιών μέσα στην δημόσια υπηρεσία δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του πολίτη. Αυτοί που νομίζουν ότι θα συνεχιστούν τα τσιφλίκια τους εσαεί κάνουν λάθος. Στην αυτονόμηση θα καταργηθούν όλα”

“Δεν θα επιτρέψω να μου πει η ΠΑΣΥΚΙ και ο κ. Κούμας αν θα μεταθέσω γιατρούς που θεωρώ εγώ ότι εργάζονται σε υπηρεσίες που υπολειτουργούν για να ενισχύσω άλλους γιατρούς οι οποίοι βγαίνει το λάδι τους κάθε μέρα εξυπηρετήσουν τους πολίτες” σημείωσε.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: