Απλήρωτοι χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί από τον Οκτώβριο

H ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της, για το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που απασχολούνται από τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχουν μέχρι σήμερα πάρει κανένα μισθό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πολλοί από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς εργάζονται σε μακρινές αποστάσεις και ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των €500-€600, που είναι ο μισθός τους, απορροφάται για τα μεταφορικά τους έξοδα (καύσιμα).

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, από την φετινή περίοδο όλοι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στα πιο πάνω προγράμματα θα πρέπει να καταβάλουν αυξημένες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε πλήρως τις φωνές των εκπαιδευτικών και της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και αποφάσισε όπως οι εκπαιδευτικοί εργαστούν με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, δηλαδή ως αυτοεργοδοτούμενοι.

«Η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ επαναλαμβάνει την ανησυχία της ότι με το νέο καθεστώς τα προβλήματα των νέων εκπαιδευτικών θα πολλαπλασιαστούν. Το χειρότερο για αυτούς είναι το γεγονός ότι ως αυτοεργοδοοτουμένοι χάνουν το δικαίωμα που είχαν για παροχή ανεργιακού επιδόματος την περίοδο που θα είναι άνεργοι, και αυτό θα τους περιθωριοποιήσει οικονομικά και κοινωνικά», αναφέρεται.

Η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όπως προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην πληρωμή όλων των εκπαιδευτικών και να ανακαλέσει το σύστημα απασχόλησης τους με την μορφή αγοράς υπηρεσιών, αφού “αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνά ότι είναι ένα προβληματικό σύστημα, το οποίο πλήττει καίρια τα δικαιώματα των εργαζομένων και το κοινωνικό κράτος”.