Απεργούν τα κούριερ και οι ντελιβεράδες: «Μην παραγγείλεις πίτσα, φτιάξε μακαρονάδα»

Στάση εργασίας 7πμ – 3μμ και συγκέντρωση στις 7 ώρα το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, προγραμματίζει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διεκδικώντας την ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Διαμαρτύρεται επίσης για την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων, αναφέροντας ότι «οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 10.000 για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις 3.000 για εργαζόμενους στα Νοσοκομεία. Τώρα εκκαθαρίζονται οι συντάξεις που υποβλήθηκαν Φλεβάρη του έτους 2017».

Η ΠΟΕΔΗΝ, ζητά συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου αναφέροντας ότι δεν μπορεί να το παίζει «Πόντιος Πιλάτος» και αναρωτιέται: «πώς μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες ο επαγγελματίας υγείας στα 67 έτη που συνταξιοδοτείται με τέτοια εργασιακή εξουθένωση και δυσμενείς συνθήκες εργασίας;».

Στο Πεδίον του Άρεως ντελιβεράδες και κούριερ
Σε 24ωρη απεργία προχωράει σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, στην οποία θα συμμετέχουν ντελιβεράδες, διανομείς και κούριερ.

Η μοτοπορεία των εργαζομένων θα γίνει στις 12 στο Πεδίον του Άρεως και στις 10:30 στη διασταύρωση της Εγνατίας με την Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

«Οργανωθήκαμε και διεκδικούμε να μη ζούμε σαν δούλοι!» λέει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωσή τους.

«Μέσα από τις δεκάδες δράσεις που πραγματοποιήσαμε καταφέραμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου μας: ότι δουλεύουμε με δικό μας μηχανάκι, κράνος, εξοπλισμό, βενζίνη, με 3-4 €/ ώρα, 10-12ώρα με χιόνια, βροχές, καύσωνες χωρίς δώρα, επιδόματα, αργίες, βραδινά, ένσημα και άδειες που οδηγούν σε καθημερινά ατυχήματα/ δυστυχήματα (θρηνήσαμε 15 νεκρούς συνάδελφους σε 2 χρόνια)» αναφέρουν.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους αναφέρουν:

«Με τους αγώνες μας αναγκάσαμε την κυβέρνηση να καταθέσει την εγκύκλιο και να δεσμευτεί να ψηφίσει νόμο στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Τώρα όμως πρέπει να πιέσουμε ακόμα περισσότερο ώστε να ψηφιστεί άμεσα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα μας (μηχανάκι, εξοπλισμό, βενζίνη, ΜΑΠ κτλ) και εκτεταμένους έλεγχους από ΕΦΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας με πρόστιμα ακόμα και κλείσιμο της επιχείρησης για παραβίαση της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας».

Οι εργαζόμενοι ζητούν και διεκδικούν:

Να εφαρμόζεται από όλους τους εργοδότες η ισχύουσα εργατική νομοθεσία:
Κανένας ανασφάλιστος! Πλήρη ασφάλιση για όλους,
Πληρωμή δώρων, αδειών/ επίδομα άδειας,
Πληρωμή υπερωριών & προσαυξήσεων για εργασία τη νύχτα & Κυριακές/αργίες.
850 βασικό μισθό (5,1€/ώρα μικτά, για συμβατικό ωράριο),
Επίδομα επικινδυνότητας 10% , ταμειακών λαθών 5%, γάμου 10%, τριετιών 10%.,
Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα μας (εταιρικό μηχανάκι, καύσιμα,
παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας: μπουφάν, κράνος, υπόδηση κ.α)
Ένταξη των Διανομέων στα Β.Α.Ε.
Υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό
Σε μια αφίσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ντελιβεράδες προτείνουν σε όλους αντί να παραγγείλουν να φτιάξουν μια μακαρονάδα και μάλιστα δίνουν και τη συνταγή!