Απεργιακός κλοιός έως και την Πέμπτη

Με προβλήματα θα κυλήσουν οι επόμενες δύο μέρες καθώς αρκετοί κλάδοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Φαρμακοποιοί, μέσα μεταφοράς, γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία και υπάλληλοι στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και την Πέμπτη.

Μέχρι και σήμερα είναι κλειστά τα φαρμακεία. Ο Φαρμακευτικός σύλλογος ωστόσο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο προσανατολίζεται σε αναστολή των κινητοποιήσεων του. Ο υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για το μήνα Σεπτέμβριο 2012 θα εξοφληθούν μέσα στο 2012.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκίνησαν από χθες τις κινητοποιήσεις τους οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

Αύριο τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά ΕΙΝΑΠ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, έχει εξαγγείλει για αύριο και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, και πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έχει κηρύξει παράλληλα η ΓΣΕΕ.

“Η πολιτική του μνημονίου, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας και της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της “ακύρωσης” Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από την Τρόικα και το ΔΝΤ και εκτελείται κατά γράμμα από την τρικομματική Κυβέρνηση, απαιτεί από όλους μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τους σταματήσουμε. Η συνέχεια του αγώνα είναι επιβεβλημένη”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Σταθεροί στις κινητοποιήσεις τους και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θα απεργήσουν έως και την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει μαζικά στην Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας των δήμων, οι οποίοι απεργούν, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί σωροί σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων. Σε αρκετές πόλεις, ωστόσο, μαζεύουν σκουπίδια, παρά τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Προσυγκέντρωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας ( Καρόλου 24-Πλ. Καραϊσκάκη -Αθήνα).

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου λόγω των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την Τετάρτη το λεκανοπέδιο της Αττικής θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09:00. Την Πέμπτη τα μέσα σταθερής τροχιάς θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων έχουν μπει ήδη από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων. Οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προκήρυξαν προειδοποιητικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη, 19 και την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, εξαιτίας των οποίων θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθούς τους και για το μέτρο της διαθεσιμότητας, που τους αγγίζει κι αυτούς.

Εξαιτίας των απεργιών, ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου για 48 ώρες.