Απεργίες & διαμαρτυρίες στο Πακιστάν για την προστασία των σιιτών

Με αφορμή την αιματηρή επίθεση του Σαββάτου στην Κουέτα, που στόχο είχε την μειονότητα των σιιτών και στοίχισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους, στο Πακιστάν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες, με σκοπό την προστασία της μειονότητας των σιιτών. Την Κυριακή έγιναν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στα θύματα της Κουέτα, στο Καράτσι, την Λαχόρη και το Μουζαφαραμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη του πακιστανικού Κασμίρ.

Στην Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν περίπου 4.000 γυναίκες της σιιτικής μειονότητας πραγματοποίησαν αργά χθες καθιστική διαμαρτυρία, εμποδίζοντας την ταφή των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης, μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού στον μουσουλμανικό κόσμο όπου οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται την ίδια ημέρα του θανάτου τους ή το αργότερο την επόμενη.

“Θα θάψουμε τους νεκρούς μας μόλις αρχίσει η επιχείρηση εναντίον των δραστών της νέας αυτής επίθεσης”, δήλωσε ο Καϊγιούμ Σανγκεζί, επικεφαλής σιιτικού κόμματος της περιοχής. “Θα συνεχίσουμε τον ειρηνικό μας αγώνα για την προστασία της σιιτικής κοινότητας”, τόνισε ο Χασάν Ζαφάρ Νάκβι, επικεφαλής τοπικού σιιτικού κόμματος.
Οι σιίτες εκπροσωπούν το 20% των 180 εκατομμυρίων κατοίκων του Πακιστάν.

Στην επίθεση του Σαββάτου, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε βυτιοφόρο. Από την έκρηξη κατέρρευσε διώροφο κτίριο στην αγορά της Χαζάρα, μιας κυρίως σιιτικής πόλης στα περίχωρα της Κουέτα. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι, που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 400 σιίτες σκοτώθηκαν στο Πακιστάν το 2012, την “αιματηρότερη χρονιά” στην ιστορία της σιιτικής κοινότητας της χώρας. Όμως το 2013 αναμένεται να είναι χειρότερο, αφού 200 σιίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Ιανουαρίου.

Πολλές πακιστανικές εφημερίδες κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση, αλλά και τις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ότι δεν κάνουν τίποτε για να προστατεύσουν τις μειονότητες.