Απεργία γιατρών με “βολές” κατά πάντων – Δεν απεργούν στη Πάφο

Με προσωπικό ασφαλείας, για τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, μετά τη εξαγγελθείσα απεργία της ΠΑΣΥΚΙ η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 10 μέχρι τις 12 το πρωί.

Η απεργία αποφασίστηκε με αφορμή τη σύλληψη δύο ιατρών του Νοσοκομείου Λάρνακας, σχετικά με το θάνατο του 10χρονου μαθητή, Σταύρου Γιωργαλλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από χτύπημα στο κεφάλι, ενώ έπαιζε στο σχολείο του.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί το κοινό, προς αποφυγή ταλαιπωρίας, να μην προσέλθει σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία για τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Δρ Ιωσήφ Μουτήρη, τα ιατρεία και τα εργαστήρια καρδιολογίας του ΓΝ Πάφου θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως κανονικά θα πραγματοποιηθεί η πρωινή επίσκεψη στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η Καρδιολογική κλινική του ΓΝ Πάφου, «αισθανόμενη την κρισιμότητα των ημερών και μη επιθυμώντας επιδείνωση της ταλαιπωρίας των ασθενών και περισσότερη επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας, απεφάσισε να μην απεργήσει την Τετάρτη 16 Μαΐου», σ

O κ. Μουτήρης, αναφέρει ότι η στάση εργασίας, που αποφάσισε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών αποφασίστηκε, κατά την άποψη του, “σε λανθασμένη χρονικά περίοδο και χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος, που να δικαιολογεί την ενέργεια αυτή”.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε επιστολή στα μέλη του, με την οποία ενημερώνει τους γιατρούς παγκυπρίως ότι θα εισηγηθεί την έναρξη της συζήτησης για «αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης». Κάνει, μάλιστα, λόγο για «νυν και πρώην κυβερνητικούς φορείς», οι οποίοι «αποφάσισαν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να κερδίσουν πολιτικούς πόντους εκμεταλλευόμενοι το θάνατο ενός παιδιού».

Αναμένει, αναφέρει, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Παράλληλα ο ΠΙΣ, στην επιστολή του, αφήνει αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λάρνακας.

Η ΠΑΣΥΚΙ, έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαπόμπευση ιατρικών λειτουργών στην προσπάθεια των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια».

Παράλληλα διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσο είναι ευθύνη των ιατρών η κατάντια των νοσοκομείων, οι περικοπές, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών και εκπαίδευσης.