Απειλές προς ΗΠΑ από τη Βόρεια Κορέα

Μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα, η Βόρεια Κορέα απείλησε τις ΗΠΑ πως «θα υπάρξουν και δεύτερα και τρίτα αντίμετρα μεγαλύτερης έντασης εάν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα συνεχίσει να είναι εχθρική απέναντι στην Πιονγιάνγκ». Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει την πυρηνική δοκιμή, ενώ η Κίνα -σύμμαχος της Βορείου Κορέας- επίσης τάχθηκε εναντίον.
Στόχος της σημερινής πυρηνικής δοκιμής από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ήταν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου, «η προστασία της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας της Βορείου Κορέας έναντι της απερίσκεπτης εχθρότητας των ΗΠΑ». Σε λίγες ώρες, στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους προς τους Αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να δηλώσει πως οι πυρηνικές δοκιμές της Βορείου Κορέας δεν καθιστούν τη χώρα πιο ασφαλή. Αντιθέτως, λέγεται ότι θα επισημάνει πως πρακτικές σαν αυτή απομονώνουν την Πιονγιάνγκ ολοένα και περισσότερο.
Από τον Ιανουάριο, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή ως απάντηση στην επέκταση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το ΟΗΕ μετά την εκτόξευση τον Δεκέμβριο πυραύλου με δορυφόρο. Στόχος της πυρηνικής δοκιμής, σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει το βορειοκορεατικό καθεστώς,  θα ήταν οι ΗΠΑ. Σε λίγες ώρες, συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.