Απειλές Μέρκελ εναντίον Κάμερον

Το σκληρό της πρόσωπο αναμένεται να δείξει η Αγκελα Μέρκελ στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον μετά τις πληροφορίες των Financial Times ,ότι το Λονδίνο σκέφτεται να ασκήσει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Στην περίπτωση αυτή, η γερμανίδα καγκελάριος θα απειλήσει με ματαίωση της Συνόδου Κορυφής του Νοεμβρίου εάν η Βρετανία παραμείνει άκαμπτη στη θέση της για  το ύψος των δαπανών.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις του ότι «είναι έτοιμος να θέσει βέτο στο σχέδιο του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν αυτό περιλαμβάνει απαράδεκτες αυξήσεις δαπανών. Δήλωση που εξόργισε την Αγκελα Μέρκελ που πρόκειται να υποστηρίξει πως “η Γερμανία σκοπεύει να προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι θα επιδιώξει τη ματαίωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του επόμενου μήνα, εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιμείνει να ασκήσει βέτο επί οποιασδήποτε συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της ΕΕ προβλέπει οτιδήποτε άλλο εκτός του παγώματος των δαπανών”.

Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει το Λονδίνο να στηρίξει μία γερμανική συμβιβαστική λύση που θέτει ως ανώτατο όριο δαπανών το 1% του ΑΕΠ της Ένωσης.