Απεβίωσε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ σε ηλικία 96 ετών

Εγγονός λιμενεργάτη, ο Σμιτ υπήρξε ο ηγέτης της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982, καθώς η χώρα εξελισσόταν σε μία παγκόσμια οικονομική δύναμη. Την τελευταία του πνοή άφησε στα 96 του χρόνια ο Χέλμουτ Σμιτ.

Ο πολιτικός που είχε διατελέσει καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας πέθανε στο σπίτι του. Το τελευταίο διάστημα η υγεία του είχε επιδεινωθεί δραματικά και δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε υποβληθεί σε επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί θρόμβος που είχε στο πόδι. Ομως, μετά από νοσηλεία δύο εβδομάδων, επέστρεψε στο σπίτι του στο Αμβούργο με δική του επιθυμία, όπου και δεχόταν κατ’ οίκον θεραπεία.

Εγγονός λιμενεργάτη, ο Σμιτ υπήρξε ο ηγέτης της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982, καθώς η χώρα εξελισσόταν σε μία παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Συν-εκδότης της εφημερίδας Die Zeit, τα μεταγενέστερα χρόνια συνέχισε να παίζει ενεργό ρόλο, ασκώντας μεταξύ άλλων κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ κατά την οικονομική κρίση της ευρωζώνης, κατηγορώντας την για έλλειψη οικονομικών γνώσεων.

Υπήρξε δημοφιλής καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές και για χάρη του γινόταν εξαίρεση στην απαγόρευση καπνίσματος.