Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση της σταθεροποίησης της οικονομικής πορείας της και μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένη την ανάγκη αναδιάρθρωσης των δομών της κυπριακής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθίσταται απαραίτητος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Χαιρετίζοντας το 12ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας της πατρίδας μας και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απόλυτα απαραίτητες, ώστε οι Τοπικές Αρχές αφενός να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές και αφετέρου να αναλάβουν διευρυμένο φάσμα αρμοδιοτήτων και να ενισχύσουν το ρόλο τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την εφαρμογή στην πράξη μιας από τις δημοκρατικότερες βασικές αρχές της ΕΕ, ήτοι της επικουρικότητας και της εγγύτητας προς τον πολίτη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα το συνεχίσει και η παρούσα κυβέρνηση σε ακόμη εντονότερο βαθμό και ρυθμό, ώστε να δούμε τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις εκσυγχρονισμένες πλέον, να επιτελούν το ρόλο για τον οποίο τάχθηκαν και υπέδειξε πως η ευαισθησία του απέναντι στο θεσμό και την αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσής του μέσα σε σωστά πλαίσια, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.
Μετά και τις πρόσφατες προσπάθειες και παρεμβάσεις μας, όπως ανέφερε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επιτευχθεί η αύξηση της συνεισφοράς της Ευρώπης στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, από 50% συν 10% σε χώρες που βρίσκονται σε Πρόγραμμα, σε 95% και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε, πρόσθεσε, να στρέψουμε την προσοχή και τις προσπάθειες μας, κατά τρόπο που να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρονται για αξιοποίηση.
Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί, σημείωσε, και η αναβάθμιση του άλλοτε Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Έτσι, εξήγησε, επικεντρώνεται η αρμοδιότητα, αλλά και η προσοχή του κατά κύριο λόγο στην ανίχνευση προγραμμάτων, στη διαπίστωση πού και πώς μπορεί να αντλήσουμε τα μέγιστα μέσα από τις δυνατότητες μας, των κονδυλίων που διατίθενται από την ΕΕ για έργα ανάπτυξης, για έργα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νεανική απασχόληση και σωρεία άλλων προγραμμάτων..
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό άξονα της οικονομικής πολιτικής της την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.
«Η κυβέρνηση καθόρισε τις επιμέρους στρατηγικές επιδιώξεις της στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και της αναμόρφωσης των θεσμών του Κράτους, θέτοντας ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υπό αυτήν την έννοια, οι προσπάθειες για τον καθορισμό νέου πλαισίου λειτουργίας και αρμοδιοτήτων των Τοπικών Αρχών γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές, όπως ήδη ανέφερα, υπό το φως των νέων δεδομένων που βιώνουμε αυτή την περίοδο».
Θα πρέπει, συνέχισε, να υπάρξει οπωσδήποτε μια αναπροσαρμογή χωρίς αυτό να εξυπακούει κατάργηση αυτοδιοίκησης. «Τουλάχιστον να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα μέσα από την ενοποίηση Υπηρεσιών». Δεν μπορεί, ανέφερε, να εξυπηρετείται το σύνολο των Δήμων και των Κοινοτήτων παραδείγματος χάρη από το Γραφείο του Επάρχου και να είναι ένα το Γραφείο κατά Επαρχία, αλλά να μην κατορθώνουμε να πραγματοποιήσουμε το ίδιο και για τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε προσωπικό, πόρους και να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο την αναβάθμιση που θέλουμε.
Δηλαδή, συνέχισε, από τη μια οι διοικητικές αυξημένες αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η οικονομική αυτονομία. «Για να πετύχεις όμως την οικονομική αυτονομία δεν θα πρέπει η οποιαδήποτε είτε χορηγία του κράτους είτε άντληση εξ ιδίων πόρων να διατίθεται μόνο για τη μισθοδοσία υπαλλήλων».
Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι οι παρούσες συνθήκες απαιτούν εκ των πραγμάτων και για λόγους βιωσιμότητας θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές που να προάγουν την αποτελεσματικότητα και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Εξάλλου, ανέφερε, υπάρχει συμβατική υποχρέωση μέσω των προνοιών του Μνημονίου για επαναξιολόγηση και αναμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη χρήση των κυβερνητικών πόρων, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
«Πρόσφατα, κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία του διαλόγου αυτού και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ολοκληρώνοντας έτσι τη σύνθεση της Μεικτής Επιτροπής». Υπό το φως όμως των οικονομικών δεδομένων που βιώνουμε αυτή την περίοδο, με τη δυσχερή οικονομικά θέση του κεντρικού κράτους, που αποτελεί τον κύριο οικονομικό αιμοδότη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αναγκαιότητα μείωσης των δημόσιων δαπανών είναι μονόδρομος στον οποίο θα πρέπει να οδεύσουμε, χωρίς να εξαιρούνται οι όποιας μορφής χορηγίες που παραχωρούνται προς τις Τοπικές Αρχές, είτε με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης, είτε της εκτέλεσης πολεοδομικών και αναπτυξιακών έργων, ανέφερε ο κ. Χάσικος.
Ο σχεδιασμός όμως των έργων δεν παγώνει, πρόσθεσε, αντίθετα ενθαρρύνεται να συνεχιστεί ώστε όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν να αρχίσει άμεσα η εκτέλεσή τους.
Η Ένωση Κοινοτήτων, σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, επιτελεί ένα σημαντικό και αξιόλογο έργο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.