Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Περικλή Φ. Νικολαΐδη

Υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Αγλαντζιάς με το ΔΗΣΥ

Κατά γενική ομολογία, ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, όπως λειτουργεί σήμερα χωλαίνει και δεν μπορεί, να εκπληρώσει πλήρως την αποστολή του. Ιδιαίτερα δε μετά την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση αξιών που βιώνουμε σήμερα με ένα έντονο μάλιστα τρόπο.

Είναι παραδεκτό ότι η οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως επίσης και η λειτουργία της είναι γεμάτη σοβαρά προβλήματα και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Τόσες μεγάλες μάλιστα που φαίνεται, να ενισχύουν την άποψη ότι το ισχύον σύστημα έχει ήδη ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα.

Ίσως να είναι κοινοτυπία να πει κανείς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με πολλές και σοβαρές ελλείψεις. Ότι δεν υπάρχουν επαρκή και αξιόπιστα συστήματα ελέγχου και ότι στη λειτουργία της υπήρχε κραυγαλέα αδιαφάνεια.Κατ’ επέκταση, το τραγικό επακόλουθο αυτής της πορείας, ήταν το κόστος λειτουργίας της να ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με την προσφορά της προς τους πολίτες.
στα αποτελέσματα την αποστολή της.

Το χειρότερο δε, είναι ότι παρουσιάζεται ευτοεγκλωβισμένη σε παροχημένης εποχής συστήματα με μοιραίο επακόλουθο, να μην είναι σε θέση, να αναπτυχτεί. Ούτε να εκσυγχρονιστεί από μόνης της και να προσφέρει την αναγκαία αξία στην κοινότητα και στον πολίτη.

Αντίθετα, το όλο σύστημα φαίνεται ότι οδηγεί σε μόνιμη στασιμότητα. Οι διάφορες αλλαγές μικρές ή μεγάλες, που έγιναν αυτά τα χρόνια, δεν ήσαν αρκετές ώστε να μετακυλήσουν την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών προς τα πάνω.

Είναι γεγονός επίσης, ότι η πίστη γενικά στους θεσμούς στον τόπο μας είναι κλονισμένη. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περνά κι αυτός μια κρίση δοκιμασίας και απαξίωσης, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων σε ορισμένους δήμους.

Πρώτο μέλημα συνεπώς αμέσως μετά τις εκλογές η συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση των δήμων. Είναι απαραίτητο, να συζητηθεί και να προχωρήσει η από πολλού διακηρυχθείσα ανάγκη για μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ανάγκη από μια τοπική αρχή, που να εξυπηρετεί πάνω απ΄όλα τον πολίτη και την κοινότητα στο σύνολο της πάντα θα υπάρχει. Όχι να είναι ταγμένη με κάθε τρόπο στα ειδικά συμφέροντα ορισμένων, που λόγω αξιωμάτων έχουν τη δύναμη, να επιβάλλουν ότι πιο αναχρονιστικό έχει, να παρουσιάσει ο τόπος.

Μέγιστο φυσικά θέμα είναι η διασφάλιση και η αποτελεσματικότερη χρήση των δημοσίων πόρων, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Χωρίς τις απαραίτητες ριζικές και καινοτόμες αλλαγές, χωρίς τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την αλλαγή ή συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα υπάρχει φως στον ορίζοντα.

Αδήριτη ανάγκη λοιπόν καθίσταται το αίτημα της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού για μια πραγματικά σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με θεσμοθετημένους πόρους, όπου οι τρεις βασικές αρχές, ελέγχου, ευθυνοδοσίας (Accountability) και διαφάνειας θα λειτουργούν με ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα και το επίπεδο του δήμου.

Τα εμπόδια είναι πολλά σ’ αυτή την πορεία και σε αυτές τι πρωτοβουλίες. Έχουν, να κάνουν άμεσα με το κυπριακό σύστημα λειτουργίας γενικά και την κυπριακή πραγματικότητα ειδικά. Η αξεπέραστη μας νοοτροπία στήνει συνέχεια τοίχους αυτοσυντήρησης της. Όμως πρέπει, να σπάσουν τα στεγανά.

Ο διάλογος μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων πρέπει να αρχίσει. Να είναι διαρκής και καθολικός, αν θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα καθιστά την Τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργική και αξιόπιστη με τρόπο ώστε να απολαμβάνει της ευρύτερης συναίνεσης και της εμπιστοσύνης του πολίτη.

Είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκή μας πορεία στον τομέα αυτό αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση για μεταρρυθμίσεις και μια υπενθύμιση για εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Περικλής Φ. Νικολαΐδης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγλαντζιάς με το ΔΗΣΥ