Απίστευτη πρόκριση της Εθνικής ποδοσφαίρου U19 στο τελευταίο δευτερόλεπτο

Μεγάλη πρόκριση στον επόμενο γύρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U19, πήρε χθες βράδυ η Εθνική μας συντρίβοντας το Γιβραλτάρ με 7-0.

Σύμφωνα με την ΚΟΠ, το 7-0 επί του Γιβραλτάρ σε συνδυασμό με τη νίκη της Τσεχίας επί της Κροατίας με 3-0, επέφερε τη μεγάλη ανατροπή στον πρώτο όμιλο και η Κύπρος με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης ανανέωσε για 3η συνεχόμενη χρονιά την παρουσία της σε Elite round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19.

Η Εθνική μας για να πετύχει αυτό που φαινόταν πολύ απομακρυσμένο δεν χρειαζόταν απλά νίκη. Ήθελε νίκη μεγαλύτερη του 7-0, του 8-0, του 9-0 ούτως ώστε να καλύψει τη διαφορά τερμάτων από τους Κροάτες στην περίπτωση που έχαναν από τους Τσέχους.

Οι Τσέχοι έβαλαν νωρίς γκολ, εμείς το ίδιο. Μέχρι να συμπληρωθούν 22 λεπτά αγώνα η Τσεχία ήταν ήδη μπροστά στο σκορ με 3-0 και στο Στάδιο Vítkovice της Οστράβα οι νεαροί διεθνείς μας συνέχισαν να κυνηγούν με πάθος τα γκολ. Κλείσαμε το πρώτο ημίχρονο με 2-0 και το σκορ θα μπορούσε να ήταν διπλάσιο.

Στην επανάληψη αρχίσαμε πάλι με γκολ, βάλαμε και τέταρτο και η ανατροπή δεν ήταν τόσο μακριά όσο φάνταζε στην αρχή. Ξαφνικά όμως ο χρόνος άρχισε να φεύγει με διαδοχικές χαμένες ευκαιρίες, ο Ομοσπονδιακός μας ενίσχυσε την ομάδα με όσες επιθετικές λύσεις υπήρχαν αλλά γκολ δεν ερχόταν.

Φτάσαμε λοιπόν στο 89’ όταν ήρθε το πέμπτο γκολ και οι νεαροί διεθνείς μέχρι και τη μπάλα στη σέντρα πήραν για να σπρώξουν το Γιβραλτάρ να παίξει γρήγορα. Στην αμέσως επόμενη επίθεση φτάσαμε στο 6-0 αλλά μας έλειπε ένα γκολ και ο χρόνος τελείωνε…

Τελευταία φάση στο 90+5. Ο καταπληκτικός Χρίστος Τζιάμμας στην τελευταία φάση του αγώνα διαμορφώνει το 7-0 και το μεγάλο πανηγύρι της πρόκρισης αρχίζει.

Κύπρος: Κ. Παναγιώτου, Α. Παναγιώτου, Θ. Ιωάννου, Καρώ, Τζιάμμας, Κατελάρης, Παπαφώτης, Π. Κωνσταντίνου (51΄Κοσμάς), Λίλλης (76` Κατσιατής), Θεράποντος (65` Ευσταθίου), Μακρής.

Ο 18χρόνος Τζιάμμας, από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εκπληκτικής ανατροπής, θα ζήσει ξανά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο της εμπειρία της συμμετοχής σε Elite round, καθώς ήταν και μέλος της αποστολής που τον περασμένο Ιούνιο αγωνίστηκε στη Νορβηγία.

Ο Χρίστος ταυτόχρονα είναι μέλος και της ομάδας της Εθνικής Ελπίδων και πριν από δεκαπέντε μέρες αγωνίστηκε στο νικηφόρο 2-1 επί της Σερβίας στο Δασάκι για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Μαζεμένες οι χαρές και η εμπειρίες για τον πολυσύνθετο ποδοσφαιριστή μας, όμως η χθεσινή, όπως την χαρακτηρίζει και ο ίδιος με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ, ήταν εντελώς διαφορετική…

«Μπαίνοντας στο γήπεδο πρώτος μας στόχος ήταν η νίκη. Θέλαμε να κλείσουμε τη διοργάνωση με τον καλύτερο δυνατό απολογισμό και γνωρίζαμε ότι η πρόκριση δεν θα καθοριζόταν μόνο από το δικό μας αποτέλεσμα.

Ο αρχικός μας στόχος  ήταν να πράξουμε το καθήκον μας και από τη στιγμή που θα μας επέτρεπε το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα να κυνηγήσουμε την πρόκριση, να είμαστε σε θέση να το κάνουμε.

Να κυνηγάς νίκη με επτά γκολ διαφορά είναι πολύ δύσκολο και σήμερα ζήσαμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ζήσαμε μια μεγάλη βραδιά αλλά τίποτε δεν ήρθε τυχαία. Πιστέψαμε πως θα μπορούσαμε να το πετύχουμε και έστω και στο τελευταίο δευτερόλεπτο ήρθε η μεγάλη δικαίωση.

Πιστέψαμε στην ανατροπή και τα δώσαμε όλα, ο προπονητής μας από την πρώτη στιγμή μας βοήθησε να πιστέψουμε ότι με υπομονή τίποτα δεν είναι απίθανο και αυτή η επιτυχία, έρχεται να ενισχύσει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για διατήρηση της ομάδας σε ψηλά επίπεδα.

Αυτό το φινάλε θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστο, όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν υπερβάλει εαυτούς και σίγουρα υπάρχουν οι προοπτικές για να συνεχίσουμε με απαιτήσεις για μια νέα έντονη παρουσία στην επόμενη φάση της διοργάνωσης».

Η κατάληξη της μεγάλης προσπάθειας; Η Εθνική Νέων κατόρθωσε να ανατρέψει τα δεδομένα και στο φινάλε να κερδίσει πάνω στο νήμα τη δεύτερη θέση από τους Κροάτες.

Το νικηφόρο 7-0 σε βάρος του Γιβραλτάρ από μόνο του βέβαια δεν ήταν αρκετό γα να μας δώσει θέση για τον Elite round. Για να έρθει η πρόκριση θέλαμε νίκη των Τσέχων πάνω στην Κροατία με τρία γκολ διαφορά και οι οικοδεσπότες του ομίλου νίκησαν τελικά με 3-0.

Ο στόχος επιτεύχθηκε, η μεγάλη ανατροπή έγινε και η Εθνική μας θα δώσει παρών για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση σε Elite round, επιτυγχάνοντας την πρώτη πρόκριση της μακριά από την Κύπρο.

Αναλυτικά το οδοιπορικό της μεγάλης πρόκρισης της Εθνικής Νέων που σφραγίστηκε στο συναρπαστικό φινάλε με αντίπαλο το Γιβραλτάρ έχει ως εξής:

ΤΣΕΧΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ 4-1

Η νίκη των Τσέχων ήταν δίκαιη, όμως κρίνοντας τη συνολική εικόνα του αγώνα και τις δυνατότητες της Εθνικής Νέων, μας έμεινε η πίκρα για το εφιαλτικό τρίλεπτο πριν καν συμπληρωθούν δέκα λεπτά δράσης.

Ο Γιάννος Σταυρινός μετά το φινάλε δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες και δήλωσε μετά το 1-4:

«Οι Τσέχοι κέρδισαν δίκαια, δεν μπήκαμε όπως έπρεπε στο παιχνίδι, δεν είχαμε την ετοιμότητα που επέβαλαν οι δυσκολίες της πρεμιέρας. Είχαμε πει πως για να έχουμε τύχη πρέπει να αποφύγουμε το εύκολο λάθος και δυστυχώς δεν τα καταφέραμε».

Κύπρος: Α. Γεωργίου, Λοϊζίδης, Ιωάννου, Καρώ, Φραγκέσκου, Κατελάρης, Παπαφώτης (85` Κοσμάς), Τζιάμμας, Θεράποντος (81` Λίλλης), Α. Παναγιώτου, Μακρής (90` Κ. Παναγιώτου).

ΚΡΟΑΤΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2-2

Το ξεκίνημα ήταν πιστή αντιγραφή του αγώνα της πρεμιέρας. Μέσα σε 23 λεπτά οι Κροάτες πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων και προδιαγραφόταν ένα ακόμη εξαιρετικά δύσκολο απόγευμα στο Mestský fotbalovy.

Η αντίδραση και η ανατροπή του σκηνικού σίγουρα μας πρόσφερε ικανοποίηση και την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση πως αυτή η ομάδα είχε τις δυνατότητες για να πάει πιο μακριά…

Οι Κροάτες στο φινάλε δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως το 2-0 έγινε το 2-2 όμως βρήκαν το κουράγιο και συγχάρηκαν τα μέλη της κυπριακής αποστολής για την πολύ καλή παρουσία της ομάδας μας.

«Οι ποδοσφαιριστές μας βρήκαν τις ψυχικές δυνάμεις για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα και τους άξιζε το βαθμολογικό κέρδος. Συνεχίζουμε να κυνηγούμε το καλύτερο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Γιάννου Σταυρινού μετά το ισόπαλο 2-2 της 19ης Οκτωβρίου.

Η Εθνική μας τελικά έμεινε όρθια για το κυνήγι της διάκρισης όμως η κατάληξη αυτής της προσπάθειας δεν θα καθοριζόταν μόνο από το αποτέλεσμα του αγώνα μας με το Γιβραλτάρ.

Κύπρος: Κ. Παναγιώτου, Λοϊζίδης, Ιωάννου (88’ Κατσιατής), Καρώ, Φραγκέσκου, Κατελάρης, Παπαφώτης, Λίλλης (46’ Π. Κωνσταντίνου), Θεράποντος (78’ Ευσταθίου), Α. Παναγιώτου, Μακρής.

ΑΓΩΝΕΣ

ΣΚΟΡ

ΤΣΕΧΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ

4-1

ΚΡΟΑΤΙΑ – ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

7-0

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ – ΤΣΕΧΙΑ

0-3

ΚΡΟΑΤΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ

2-2

ΤΣΕΧΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ

3-0

ΚΥΠΡΟΣ – ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

7-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1.  ΤΣΕΧΙΑ    10-1    9

2. ΚΥΠΡΟΣ 10-6      4

3. ΚΡΟΑΤΙΑ 9-5      4

4.  ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ  0-17  0