Απέτυχαν με το φυσικό αέριο, αποτυγχάνουν τώρα και με τις ΑΠΕ

Απέτυχαν με το φυσικό αέριο, αποτυγχάνουν τώρα και με τις ΑΠΕ

Αφού έσβησαν τα πυροτεχνήματα για τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φ.α., των αδειοδοτήσεων και των γεωτρήσεων και αφού σίγασαν οι βαρύγδουπες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, το μόνο που μας έμεινε είναι κρίσιμα ερωτήματα για την αδράνεια, την προχειρότητα αλλά και τους αυτοσχεδιασμούς στα ενεργειακά. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η οποία απέτυχε να αξιοποιήσει τις χρονικές συγκυρίες, οδήγησαν στην ακύρωση της ολοκληρωμένης στρατηγικής που είχε η Κυβέρνηση Χριστόφια, καταστρέφοντας την ευκαιρία να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος.

Σήμερα, καθίσταται πλέον μετέωρο το ερώτημα για την μακροπρόθεσμη έστω προοπτική του φ.α. στην Κύπρο και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ακόμη και ως μεταβατικό καύσιμο. Στην εξίσωση πλέον πρέπει να συνυπολογιστούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ενίσχυση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και αναμένεται να υιοθετήσει έναν νέο στόχο μείωσης του άνθρακα κατά -55% για το 2030. Τ φ.α πλέον περνά σε μια γκρίζα περιοχή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά από τα κράτη μέλη που βασίζονται στον άνθρακα, να λάβουν μέτρα για την μετάβαση τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το φ.α., βιώνουμε σήμερα εκ νέου νέες προχειρότητες λόγω της απουσίας οράματος, προγραμματισμού και μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε επτά και πλέον χρόνια να πετύχει τους στόχους μας για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, μερικές από τις άδειες που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα δεν συνάδουν ούτε με την προστασία της φύσης ούτε με την μείωση των ρύπων. Επίσης, τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτουν πως η Κύπρος βρίσκεται τρίτη από το τέλος όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, και αυτό αποτελεί το Βατερλό της κυβερνητικής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα.

Ως ΑΚΕΛ, έχουμε ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύοντας τις δημόσιες επενδύσεις για την προώθηση των απαραίτητων υποδομών και στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς. Μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής θα προσφέρει ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τους πολίτες.

Πρέπει επιτέλους η κυβέρνησης να πάψει να είναι ουραγός όσον αφορά την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων, και να κατατεθεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, προωθώντας συγκεκριμένα μέτρα ώστε να συμβάλουμε ως κράτος τουλάχιστον στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με την συμφωνία του Παρισιού καθώς και των επιμέρους στόχων που θέτει η ΕΕ π.χ. για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5% και κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 32%. Οι στόχοι αυτοί είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε, καθώς δυστυχώς ακόμα και αυτοί αποδεικνύονται κατώτεροι των αναγκών που υπάρχουν.

Εξίσου σημαντικό, όσον αφορά την Κύπρο, είναι επίσης το να τερματιστεί κάθε απόπειρα επέμβαση στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Κύπρου. Δεν γίνεται στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων των λίγων να καταστρέφουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε στη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν τον αγώνα ώστε να εξαλειφθούν τέτοιες ενέργειες που θέτουν τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειες της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε ξανά! Απαιτείται λοιπόν η υιοθέτηση νέων πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών και όχι την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.

Νεοκλής Συλικιώτης

Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ