Απέσυρε το επίμαχο διάταγμα ο Μόρσι- συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Την άμεση τροποποίηση του διατάγματος που χορηγεί στο εαυτό του υπέρ εξουσίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μόρσι υπό το βάρος των αιματηρών διαδηλώσεων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο τις  τελευταίες μέρες. Σε χθεσινή του ανακοίνωση και ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας Χισάμ Καντίλ ανακοίνωσε πως ο Μόρσι εζήτησε να τροποποιηθεί το διάταγμα που του χορηγεί διευρυμένες εξουσίες.

Σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μέχουερ ο Καντίλ αποκάλυψε ότι ο Μόρσι ανέθεσε σε έξι προσωπικότητες, οι οποίες μετείχαν μαζί του σήμερα σε σύνοδο, “να τροποποιήσουν την συνταγματική διακήρυξη”, κάτι που αναμένεται το αργότερο μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, “να βρεθεί μια νομική λύση που να επιτρέπει την αναβολή του δημοψηφίσματος” που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου για το νέο Σύνταγμα, το οποίο επίσης επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις αυτές του Αιγυπτίου πρωθυπουργού, ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το Μέτωπο Εθνικής Εξυγίανσης (FSN), είχε ζητήσει τη συνέχιση των διαμαρτυριών κατά του προέδρου Μόρσι.

Ένας συνασπισμός 13 αιγυπτιακών ισλαμιστικών κομμάτων και κινημάτων, μεταξύ αυτών και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, απέρριψε οποιαδήποτε αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το σχέδιο του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου, που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Δεκεμβρίου.