Απάντηση Υπ. Υγείας σε καταγγελίες για την διαδικασία αγοράς των rapid tests

Απάντηση Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας σχετικά με καταγγελίες στην Επιτροπή Υγείας για τη διαδικασία αγοράς των rapid tests

Το Υπουργείο Υγείας στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλει για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες έχει προχωρήσει στην προμήθεια 200,000 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19. Η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών ως Αναθέτουσα Αρχή έκανε χρήση των διαδικασιών απευθείας ανάθεσης σύμβασης, λόγω του κατεπείγοντος  σύμφωνα με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας Περί Δημοσίων Συμβάσεων (Ν73(Ι)/2020 & Κ.Δ.Π.201/2007).

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των Οικονομικών Φορέων, τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Η διαδικασία είχε ως ακολούθως:

  1. Προκαταρτική Διαβούλευση με την αγορά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος σύναψης δημοσίων συμβάσεων e-procurement, στη βάση τεχνικών προδιαγραφών που τέθηκαν και στη δυνατότητα για άμεση παράδοση των τεστ. Η διαδικασία προκαταρτικής διαβούλευσης έγινε δύο φορές, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή 19 οικονομικών φορέων.
  2. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των προκαταρτικών διαβουλεύσεων αξιολογήθηκαν από επιτροπή και πέντε εξ αυτών κρίθηκαν αποδεκτές.
  3. Οι πέντε οικονομικοί φορείς που κρίθηκαν αποδεκτοί καλέστηκαν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος σύναψης δημοσίων συμβάσεων e-procurement να υποβάλουν οικονομική πρόσφορά μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης.
  4. Η ανάθεση της σύμβασης έγινε στον Οικονομικό Φορέα με την πιο χαμηλή οικονομική προσφορά.

Τονίζεται ότι, λόγω της ανάγκης του Υπουργείου Υγείας για άμεση προμήθεια των τεστ και διάθεση τους στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και άλλα οργανωμένα σύνολα (π.χ. Εθνική Φρουρά, Σχολεία κλπ) απαραίτητη προϋπόθεση τέθηκε η άμεση παράδοση εντός 10 ημερών ποσότητας 50.000 τεστ.