Απάντηση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε δημοσίευμα εφημερίδας

Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «O Φιλελεύθερος» με τίτλο «Το Υπουργικό νοίκιασε κτήριο με το έτσι θέλω» στις 5 Οκτωβρίου 2016 το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Το δημοσίευμα περιέχει ατεκμηρίωτες καταγγελίες, ανακρίβειες και είναι άκρως παραπλανητικό για τους αναγνώστες και το ευρύ κοινό, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στις 26/09/2016 είχε απαντήσει με ακρίβεια και σαφήνεια, σε όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί.

2. Το κτήριο που ενοικιάστηκε στο Παραλίμνι για τη μεταστέγαση των Επαρχιακών Γραφείων Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αφορά τριώροφη οικοδομή με μεσοπάτωμα και υπόγειο συνολικού εμβαδού 3733 τ.μ. και καλύπτει τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες των δύο Υπηρεσιών. Βρίσκεται δε σε κεντρική περιοχή στο Παραλίμνι, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση του κοινού και κατ’ επέκταση την καλύτερη εξυπηρέτηση του. Πέραν τούτου, η μεταστέγαση των υπηρεσιών στο Παραλίμνι, συνάδει με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ορίζει το Παραλίμνι ως προσωρινό Αστικό Κέντρο της περιοχής μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.

3. Το ενοίκιο του κτηρίου που συμφωνήθηκε, δηλαδή €18.000 μηνιαίως, κρίνεται λογικό. Αρχικά ο ιδιοκτήτης αποδέκτηκε ενοίκιο ύψους €27.000 με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια του συμβολαίου θα είναι εννέα χρόνια και δεδομένου ότι θα αναλάμβανε την εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης του κτηρίου. Μετά από περαιτέρω διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη αυτός αποδέκτηκε το μηνιαίο ενοίκιο των €18.000 χωρίς αυξήσεις για περίοδο ενοικίασης εννέα ετών και με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες του κτιρίου ύψους περίπου €500.000 θα αναληφθούν από το κράτος και θα του αφαιρεθεί η υποχρέωση για ενοικίαση πρόσθετων χώρων στάθμευσης πέραν των 52 που διαθέτει το κτήριο του. Ήδη το κράτος προωθεί πιο συμφέρουσα λύση που αφορά ετήσια ενοικίαση των επιπρόσθετων χώρων στάθμευσης με ενοίκιο €4.000 ετησίως.

4. Σημειώνεται, επίσης, πως έχει συμφωνηθεί με τον ιδιοκτήτη πως το ενοίκιο θα αρχίσει να καταβάλλεται μόλις συμπληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του κτηρίου και μεταστεγαστούν οι πιο πάνω Υπηρεσίες. Τονιζεται ταυτόχρονα, ότι τα σημερινά ενοίκια που καταβάλλονται για την στέγαση των πιο πάνω Υπηρεσιών και της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στη Λάρνακα ανέρχεται σε €622.000 ετησίως ενώ με την υλοποίηση της απόφασης για μετακίνηση τους στην Επαρχία Αμμοχώστου όπως συμφωνήθηκε, ανέρχεται σε €346.000 ετησίως οπότε θα υπάρχουν εξοικονομήσεις ύψους €276.000. Ως εκ τούτου, το ποσό των €500.000 που αφορά τις επιδιορθώσεις με δαπάνη του κράτους θα καλυφθεί πριν την παρέλευση των δύο πρώτων ετών ενοικίασης. Έτσι κατά την διάρκεια των εννέα χρόνων θα υπάρξουν εξοικονομήσεις ύψους €1.9 εκ. περίπου.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί, τέλος, να σημειώσει ότι η προβολή δημοσιευμάτων που περιέχουν ανακρίβειες και δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση στην πραγματικότητα, προκαλούν αχρείαστες αντιπαραθέσεις και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.