Απάντηση των Σκοπίων στο Μνημόνιο Κατανόησης

Στο υπουργείο Εξωτερικών έφτασε χθες η απάντηση των Σκοπίων στην πρόταση έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ  που είχε υποβληθεί στις 3 Οκτωβρίου 2012. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η απάντηση θα μελετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Στην απαντητική επιστολή ο  ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νίκολα Ποπόσκι αναφέρει:

«Θεωρούμε ότι η κίνησή σας να προτείνετε Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί απάντηση στις προταθείσες πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά. Ως παράδειγμα, θα ανέφερα την επιστολή της 31ης Ιουλίου 2012 από τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία παρουσιάσαμε μια σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του επιπέδου της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η ανάδειξη των κοινών αξιών και οραμάτων για το μέλλον».

Ο κ Ποπόσκι υπογραμμίζει ακόμη, πως «το προτεινόμενο σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης επαναβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό ορισμένες από τις βασικές αρχές της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, οι δεσμεύσεις της οποίας εξακολουθούν, να είναι πολύ σημαντικές και περιλαμβάνουν το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων, το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής κυριαρχίας, την αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας σε πολλούς σημαντικούς τομείς».

Ο κ Πόποσκι επανέλαβε τη δέσμευση των Σκοπίων «για την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει σχετικά» και εκφράζει την ελπίδα ότι «το προτεινόμενο Μνημόνιο Κατανόησης συνεπάγεται την ετοιμότητά σας να εκπληρώσετε κι εσείς πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Ο κ.Πόποσκι αναφέρει, επίσης, ότι συμφωνεί απολύτως με την εκτίμηση πως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα έχουν καθήκον να συνεχίσουν τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και προσθέτει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσεγγίσουν τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και εποικοδομητικό τρόπο, σεβόμενες παράλληλα τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

«… Σε αυτό το πνεύμα μπορούμε να βρούμε λύση στη διαφορά για το όνομα, όπως άλλωστε σημειώνεται και στην απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταλήγει.

Αναφερόμενοςστο θέμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στην ΕΕ εκφράζει την ελπίδα ότι «θα συμφωνήσετε με την πρόσφατη εκτίμηση της Ευρωπαικής Επιτροπής πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνέβαλε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Είμαι πεπεισμένος ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να υπερβούμε τη διαφορά μεταξύ των χωρών μας και με ουσιαστικό τρόπο να ενισχύσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, στη βάση των αξιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας και της πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής πολυμορφίας, καθώς και του δικαιώματος του
αυτοπροσδιορισμού».

Στο πνεύμα συνεννόησης που αναπτύχθηκε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, απεύθυνε πρόσκληση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο να επισκεφθεί τα Σκόπια «το συντομότερο δυνατόν» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να διατηρήσουμε ανοικτή και σταθερή επικοινωνία στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», επαναλαμβάνει την ανοικτή πρόταση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν.
Γκρούεφσκι προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «για συνάντηση, σε οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε στιγμή».