Απάντηση του ΥΠΕΣ σε δημοσίευμα για Ορφανοτροφείο και Διανέλλειο Τεχνική Σχολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, αναφορικά με τον χώρο του Ορφανοτροφείου και Τεχνικής Σχολής Γ. Διανέλλου στη Λάρνακα, επιθυμεί να ανακοινώσει τα πιο κάτω:

Το Ορφανοτροφείο και η Τεχνική Σχολή Γ. Διανέλλου διέπεται από τον περί Ορφανοτροφείου και Τεχνικής Σχολής (Δημητράκης Γ. Διανέλλος εκ Λάρνακος) Νόμο, Κεφ. 353, ο οποίος προνοεί την ίδρυση, διαχείριση και έλεγχο του Ορφανοτροφείου και της Τεχνικής Σχολής, καθώς και από τον περί Αγαθοεργών Ιδρυμάτων Νόμο, Κεφ. 41. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία κατέχεται ως εμπίστευμα και αποτελεί νομικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η οποία εξασφαλίστηκε την 21.12.2015, η ανταλλαγή περιουσίας του Ιδρύματος με άλλη κρατική γη συνιστά ουσιαστικά διάθεση ακίνητης περιουσίας και είναι δυνατή εάν αυτή εγκριθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο, νοουμένου ότι αυτό θα ικανοποιηθεί ότι η διάθεση /ανταλλαγή είναι προς το συμφέρον και προς όφελος του Ιδρύματος. Οποιεσδήποτε διαδικασίες για πώληση ή διάθεση περιουσίας αγαθοεργού εμπιστεύματος δύναται να εγερθούν από τους επιτρόπους του εμπιστεύματος, αν εξουσιοδοτηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα γραπτώς. Απαιτείται επίσης η εξουσιοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα για να είναι έγκυρος οποιοσδήποτε συμβιβασμός.

Μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί οποιαδήποτε γραπτή εξουσιοδQότηση του Γενικού Εισαγγελέα για ανταλλαγή του χώρου του Ιδρύματος και δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε αίτηση για ανταλλαγή του με κρατική γη.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου είναι, με βάση τον Νόμο, Πρόεδρος του Διαχειριστικού Συμβουλίου και οι ενέργειες του καθορίζονται από τον Νόμο και το ιδρυτικό έγγραφο του Ιδρύματος (εμπιστεύματος).

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης αποτάθηκε στα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού για ανταλλαγή του χώρου με κρατική γη. Τα δύο Υπουργεία δεν τοποθετήθηκαν αρνητικά, αλλά επεσήμαναν ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες, τόσο αυτές που διέπουν το Ίδρυμα όσο και αυτές που διέπουν την ανταλλαγή κρατικής γης με ιδιωτική. Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έχει προβεί στην ανεύρεση κρατικών τεμαχίων τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν μέρος της προτιθέμενης ανταλλαγής σε περίπτωση που θα τηρηθούν οι πιο πάνω προϋποθέσεις. Τα ακίνητα αυτά έχουν τεθεί σε γνώση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κιτίου, ως Προέδρου του Διαχειριστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, σε συνάντηση που έγινε στο Τμήμα την 31.3.2015, παρόλα αυτά απορρίφθηκαν πλην ενός ακινήτου, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή ανάπτυξης.

Εν προκειμένω, ως προς την αναφορά στο δημοσίευμα ότι η κρατική γη που προτάθηκε ήταν χαμηλής αξίας, θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, στη βάση των εκτιμήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, είναι ότι η συνολική πρόταση που έγινε ήταν τουλάχιστον επί ίσοις όροις.

Εν πάση περιπτώσει, τα δύο Υπουργεία παραμένουν στη διάθεση του Διαχειριστικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο των εξουσιών που αυτό έχει, για να ρυθμίσουν το όλο θέμα. Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε επιπρόσθετη ενημέρωση από το Διαχειριστικό Συμβούλιο για το αίτημα του Ιδρύματος, θεωρείται ότι το αίτημα εξακολουθεί να είναι ανοικτό.

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε περίπτωση που η ανταλλαγή μπορεί να προχωρήσει, είναι έτοιμο να θέσει ενώπιον της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος επιπρόσθετα κρατικά ακίνητα, τα οποία έχουν ανευρεθεί και μπορούν να περιληφθούν στην ανταλλαγή.