Απάντηση της ΕΔΥ αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα για διορισμό του μακαριστού Δημητρίου

Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο: «Διόρισαν Διευθυντή τον μακαριστό Δημητρίου», η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ανακοινώνει τα εξής:

Η πλήρωση της θέσης Διευθυντή Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, στην οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα, έγινε στo πλαίσιο επανεξέτασης προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, η οποία είχε κατ’ επανάληψη ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την πάγια Νομολογία που αφορά την επανεξέταση θέσεων που ακυρώνονται από το Ανώτατο Δικαστήριο, υποψήφιοι στο πλαίσιο της επανεξέτασης είναι οι υποψήφιοι που ήταν ενώπιον της Επιτροπής κατά την αρχική εξέταση της πλήρωσης της θέσης. Η Επιτροπή, στην προκειμένη περίπτωση, συμμορφούμενη και με την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενήργησε στο πλαίσιο που καθορίζει η νομοθεσία και η Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επέλεξε τον υποψήφιο που είχε επιλεγεί και στο πλαίσιο της προηγούμενης επανεξέτασης, δηλαδή τον μ. Ιάκωβο Δημητρίου, ο οποίος κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για τη θέση, με βάση τα ενώπιόν της στοιχεία, τα οποία ανάγονται στον ουσιώδη χρόνο της αρχικής εξέτασης του θέματος, δηλαδή το 2005. Η προαγωγή καλύπτει την περίοδο μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του.

Η Επιτροπή σημειώνει περαιτέρω ότι η θέση Διευθυντή Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, μετά το θάνατο του μ. Ιάκωβου Δημητρίου το 2014, είχε προκηρυχθεί, η διαδικασία, όμως, πλήρωσής της αναστάληκε ωσότου το Ανώτατο Δικαστήριο τοποθετηθεί επί των εκκρεμουσών τότε ενώπιόν του προσφυγών ή/και εφέσεων. Μετά την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής, η διαδικασία πλήρωσης της θέσης θα προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν, με εξέταση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί κατά την προκήρυξη της θέσης το 2014.