Απάντηση σε δημοσίευμα για παρατηρήσεις Επιτρόπου Διοικήσεως σε σχέση με το Τμήμα Μετανάστευσης

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2016, με τίτλο «Οργισμένη η Επίτροπος με το Τμήμα Μετανάστευσης» και υπότιτλο «Καλεί τον Σωκράτη Χάσικο να τραβήξει το αυτί των υφισταμένων του», που αφορά περιεχόμενο επιστολής της Επιτρόπου Διοικήσεως προς τον Υπουργό Εσωτερικών με αιχμές για μη έγκαιρη ανταπόκριση ή έλλειψη διάθεσης συνεργασίας του Τμήματος Μετανάστευσης προς την ίδια, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Το συγκεκριμένο ζήτημα που θίγεται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως έχει δύο πτυχές: πρώτον, την ακύρωση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης αλλοδαπής και δεύτερον, την αφαίρεση των στοιχείων της από τον κατάλογο απαγορευμένων ατόμων.

Το Τμήμα απάντησε στο πρώτο ζήτημα προς την Επίτροπο Διοικήσεως, για το διάταγμα κράτησης και απέλασης της συγκεκριμένης αλλοδαπής, στις 26 Ιανουαρίου 2015. Το δεύτερο ζήτημα ήταν μεταγενέστερο και τέθηκε από την Επίτροπο στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 13 Οκτωβρίου 2015.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τις απόψεις του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στις 21 Οκτωβρίου 2015 και το Τμήμα ανταποκρίθηκε με επιστολή του ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 2016, στην οποία επισύναπτε προηγούμενη απάντησή του προς την Επίτροπο Διοικήσεως. Όπως διαφάνηκε από έρευνα στην οποία έχει προβεί το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, λόγω κακής συνεννόησης σε υπηρεσιακό επίπεδο, εκλήφθηκε ότι το θέμα είχε λήξει και γι’ αυτό δεν έγιναν περαιτέρω ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και τα παράπονά της για την εν γένει συνεργασία της με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι αυτά λαμβάνονται υπόψη και διερευνώνται. Επειδή, ακριβώς, αναγνωρίζονται τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ανατέθηκε σε ανάδοχο η διενέργεια μελέτης για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του Τμήματος, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ το Υπουργείο προβαίνει σε επί μέρους ενέργειες βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους πολίτες. Όμως, μεμονωμένα περιστατικά όπως το συγκεκριμένο, δεν πρέπει να ερμηνεύονται και/ή να θεωρούνται ότι γίνονται σκοπίμως, και/ή ότι έχουν ως στόχο την παρακώλυση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου Διοικήσεως ή άλλων θεσμών.