Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις επικρίσεις ΑΚΕΛ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή ανακοίνωση, απαντά στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, για τους χειρισμούς του ΠτΔ στο Κυπριακό.

«Σε σημερινή τοποθέτηση του ΑΚΕΛ προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος για συζήτηση, προκειμένου να υπερβούμε το εμπόδιο που δημιουργεί η αποστασιοποίηση της τουρκικής πλευράς από τις συγκλίσεις που προϋπήρξαν και η αξίωσή της για την ανάγκη “μιας θετικής ψήφου” για κάθε απόφαση, αποτελούν “ακύρωση των συγκλίσεων”.

Παραλείπουμε το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ επικαλούμενο τον Γενικό Γραμματέα, ταυτόχρονα αγνοεί την ίδια την έκκληση του κ.Γκουτέρες στις δυο πλευρές για να καταθέσουν εποικοδομητικά νέες ιδέες που θα επέτρεπαν να υπερβούμε το αδιέξοδο.

Επειδή το ΑΚΕΛ, παρακολουθώντας στενά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά ότι παραβίαση συγκλίσεων προέκυψε με την εγερθείσα αξίωση της τουρκοκυπριακής πλευράς για γενικευμένη “θετική ψήφο”, στη διάσκεψη της Γενεύης, διερωτάται κανείς εάν αντιλαμβάνονται ότι η επιμονή τους να εφευρίσκουν επικρίσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταλήγει να αποδίδει ανύπαρκτες ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η τοποθέτηση του Προέδρου όταν επίσημα απευθύνθηκε κατ’επανάληψη στον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. είναι ότι ζητούμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Αντί το ΑΚΕΛ να θέτει συνεχώς σε αμφισβήτηση αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση της πλευράς μας, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί ως προς δυο τουλάχιστον από τα ανυπέρβλητα εμπόδια που δημιουργεί η τουρκική στάση και για το ρόλο που παίζουν εμποδίζοντας μέχρι στιγμής την επανέναρξη του διαλόγου

– πρώτον, σε όλο το διάστημα που διέρρευσε έκτοτε η τουρκική πλευρά, τόσο η επίσημη Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αρνήθηκαν με διάφορες προφάσεις την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και,

– δεύτερο, η τουρκική πλευρά έχει καταστήσει σαφές έναντι του Πλαισίου Γκουτέρες ότι επιμένει και σε διατήρηση των εγγυήσεων και σε τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό και μια “εκδοχή” του Πλαισίου που θα διαιώνιζε εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία και θα παρέλειπε τις ρητές αναφορές του Γ.Γ. στις αναγκαίες εδαφικές αναπροσαρμογές.»