Απάντηση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε δημοσίευμα εφημερίδας

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επισημαίνουν ότι η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, απαντώντας σε δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ» ημερομηνίας 30/3/2017 όπου γίνεται κριτική για τους χειρισμούς της στο θέμα της διαχείρισης ζωικών αποβλήτων, σε ανακοίνωσή της ημερομηνίας 5/4/2017 μεταξύ άλλων επιρρίπτει ευθύνες στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ως Αναθέτουσα Αρχή, για δήθεν «…διαχρονική αδυναμία της Αναθέτουσας Αρχής να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια μονοπωλιακή κατάσταση με σοβαρές υπερχρεώσεις για το κράτος και το φορολογούμενο πολίτη». Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η ευθύνη για επίλυση του προβλήματος αυτού και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος ως προς τη σύμβαση που θα συναφθεί, βαραίνει αποκλειστικά την Αναθέτουσα Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο».

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θεωρούν ότι οι πιο πάνω κατηγορίες είναι άδικες και αβάσιμες. Διευκρινίζουν ότι πρωταρχική ευθύνη τους είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας στα πλαίσια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Κύπρου, πράγμα που έχουν επιτύχει, με την εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων. Περαιτέρω, διευκρινίζουν ότι ούτε οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ούτε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχουν οποιαδήποτε νομοθετική αρμοδιότητα για ρύθμιση της αγοράς στον τομέα αυτό. Παρόλα αυτά, έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για δημιουργία ανταγωνισμού και μείωση του σχετικού κόστους για το κράτος, με την προκήρυξη σχετικών διαγωνισμών. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ενημέρωναν ανελλιπώς τόσο το Γενικό Λογιστήριο, ως την Αρμόδια Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις, όσο και την Ελεγκτική Υπηρεσία για όλες τους τις ενέργειες, υιοθέτησαν τις κατά καιρούς εισηγήσεις και συστάσεις που υποβλήθηκαν από τις εν λόγω Υπηρεσίες και ενήργησαν πάντοτε με βάση τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων.

Το γεγονός ότι δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά τους ή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά στην όποια ανταπόκριση υπήρξε από πλευράς των ενδιαφερόμενων φορέων.