Απάντηση Κούσιου στην Ένωση Συντακτών για τη παραίτηση Ανδρέα Παράσχου

Απάντηση Κούσιου στην Ένωση Συντακτών για τη παραίτηση Ανδρέα Παράσχου

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών για το θέμα που προέκυψε με τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Παράσχο και την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, και ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το όλο συμβάν αφήνει εκτεθειμένους τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον, θέλουμε απλώς να υποδείξουμε ότι ο δημοσιογράφος τόσο με την επιστολή παραίτησης του όσο και με σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι πεπεισμένος πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κανένας άλλος από το Προεδρικό Μέγαρο ή την Κυβέρνηση παρενέβη προς τους εκδότες της εφημερίδας.

Περαιτέρω, ο κ. Παράσχος δήλωσε «έχω γράψει απίστευτα πράγματα για τον Πρόεδρο κατά καιρούς, έχω γράψει άρθρο το 2018 με σκληρό τίτλο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος ούτε τηλεφώνησε ούτε απείλησε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμιά περίπτωση δεν παρενέβη στο θέμα όπως καμιά παρέμβαση δεν έγινε από αξιωματούχο ή λειτουργό του Προεδρικού Μεγάρου.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη 40χρονη πολιτική του διαδρομή εμπράκτως απέδειξε ότι αποδέχεται την κριτική του Τύπου όσο σκληρή και αν είναι αυτή.

Αυτά για την αποκατάσταση των αληθών γεγονότων και την τοποθέτηση των πραγμάτων στη σωστή τους βάση.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για τη θλιβερή κατάληξη που είχε αρθρογραφικό συμβάν με τον μέχρι πρότινος Διευθυντή Σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, συνάδελφο δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΚ, Ανδρέα Παράσχο. Πρόκειται καταφανώς για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης.

Οι εκδότες-εργοδότες του Α. Παράσχου προέβησαν, ως μη όφειλαν, σε απολογία δια επιστολής, εκ μέρους και ερήμην του. Η μοναδική επιλογή που απέμενε στον μέχρι χθες Διευθυντή της «Κ» ήταν η υποβολή παραίτησης. Όπως και έπραξε διαφυλάσσοντας την επαγγελματική του αξιοπρέπεια, κύρος και επάρκεια.

Το όλο συμβάν τραυματίζει ιδιαίτερα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στον τόπο μας. Αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα στη δημοσιογραφία της πατρίδας μας, στον πλουραλισμό των απόψεων και στη δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου.

Το όλο συμβάν είναι θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο. Αφήνει δε εκτεθειμένους όχι μόνο τους εκδότες-εργοδότες της «Κ» αλλά και τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον. Ο υπερβάλλον ζήλος είναι μονίμως κακός σύμβουλος για όλους.

Ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης. Όταν η κοινή γνώμη βοά για τα ζητήματα της διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο μας, όταν διεθνή ΜΜΕ επικρίνουν αυστηρά την κατάσταση επί του όλου θέματος στο κράτος μας, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν. Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Ως Δ.Σ. της ΕΣΚ καλούμε τους εκδότες της «Κ» να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Καλούμε τέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διαχωρίσει τη θέση του από την τελική καταθλιπτική έκβαση του όλου συμβάντος. Ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας, την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του συνόλου της δημοσιογραφικής οικογένειας.