Απάντηση Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε δημοσίευμα για την έκθεση της Ερευνητικής

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για δημοσίευμα που αφορά την τελική Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στο πλαίσιο του ΚΕΠ

Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος που αφορά την τελική Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και το περιεχόμενο της, το οποίο η ιστοσελίδα Stockwatch ισχυρίζεται ότι γνωρίζει προτού αυτό υποβληθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα δύο επιστολές της προς την Ερευνητική Επιτροπή ημερ. 17.2.2021 και 26.2.2021.

Το περιεχόμενο της τελικής Έκθεσης της Επιτροπής θα το σχολιάσουμε όταν δοθεί στη δημοσιότητα.

2. Επιστολή 26 Φεβρουαρίου 2021

Πρόεδρο Ερευνητικής Επιτροπής

των κατ΄ εξαίρεση Πολιτογραφήσεων

Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών,

Αποστολή Εγγράφων Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και, σε συνέχεια της ταυτάριθμης επιστολής μου με ημερ. 17.2.2021, καθώς και της απάντησης σας ημερ. 25.2.2021, σας διαβιβάζω όσα στοιχεία έχουμε αντιληφθεί ότι έχετε ζητήσει.

Ειδικότερα, σας διαβιβάζονται, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, τα ακόλουθα:

(α) Τα φύλλα εργασίας L1.5 και L1.6 από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2016.

(β) Αντίγραφα της τελικής και προσχέδιων επιστολών για τον έλεγχο των λογαριασμών για το έτος 2015 του Υπουργείου Εσωτερικών (Διοίκηση) και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Και οι δύο επιστολές στάλθηκαν το 2016 και δεν έχουν καμία σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

(γ) Αντίγραφα καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, μαζί με τη σχετική αλληλογραφία και εσωτερικά σημειώματα.

Στις περιπτώσεις επώνυμων καταγγελιών, έχουμε λάβει τη συγκατάθεση των καταγγελλόντων, εκτός δύο περιπτώσεων στις οποίες δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με τον καταγγέλλοντα. Συνεπώς, με εξαίρεση τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε αφαιρέσει τα ονόματά τους. Ωστόσο, η Υπηρεσία μας δεν έχει εξετάσει κατά πόσο τα πρόσωπα που κατονομάζονται στην καταγγελία έχουν όντως πολιτογραφηθεί, ούτε και αν η πολιτογράφηση έγινε βάσει του ΚΕΠ ή με άλλα κριτήρια.

2. Όπως σας έχουμε ήδη υποδείξει, η αναφορά σε «αλληλογραφία που έχει αρχειοθετηθεί και διαγραφεί από το ηλεκτρονικό σύστημα αρχειοθέτησης» είναι ασαφής. Θα παρακαλούσα επομένως να εξειδικεύσετε ποιο συγκεκριμένο έγγραφο, πέραν των πιο πάνω, επιζητείτε να λάβετε και το οποίο σχετίζεται με τους όρους εντολής σας.

3. Επισημαίνεται ότι, αν και πλείστα εκ των εγγράφων που έχετε ζητήσει δεν παρουσιάζονται να αφορούν ζητήματα που εμπίπτουν στους όρους εντολής της Επιτροπής σας, και τούτο σας έχει ήδη υποδειχθεί, εν τούτοις σας τα διαβιβάζω γιατί ήμουν ανέκαθεν υπέρ της πλήρους διαφάνειας και επ’ ουδενί θα ήθελα να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει οτιδήποτε το οποίο θα είχα πρόβλημα αν δει το φως της δημοσιότητας.

Θα πρέπει ωστόσο να υπομνήσω ότι οι όροι εντολής της Επιτροπής σας αφορούν διερεύνηση κατά πόσο εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύι νομοθεσίες και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κριτήρια, διαδικασίες όροι, και προϋποθέσεις που θα έπρεπε να ικανοποιούνται για την έγκριση μίας πολιτογράφησης. Συνεπώς, το αίτημα σας για διαβίβαση σε σας των προσχεδίων επιστολών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όταν μάλιστα ακόμη και οι τελικές επιστολές δεν αφορούν το θέμα των πολιτογραφήσεων, όπως και το αίτημά σας για διαβίβαση εσωτερικών φύλλων εργασίας ή εσωτερικών σημειωμάτων σε σχέση με το χειρισμό καταγγελιών, προφανώς εκφεύγουν των όρων εντολής σας.

4. Τέλος, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω πως, η εκ μέρους της Επιτροπής σας συλλογή τέτοιων εγγράφων, σε συνδυασμό με τα γεγονότα που καταγράφω στην ταυτάριθμη επιστολή μου ημερ. 17.2.2021, καθώς και με την εκτός διαδικασίας (την οποία εσείς ονομάσατε «οιονεί δικαστική») προσπάθεια τού μέλους της Επιτροπής σας κ. Κυριάκου στις 10.12.2020 να αλιεύσει πληροφορίες από λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενισχύουν την εικόνα πως έχετε περιλάβει, ή προτίθεστε να περιλάβετε, στα προς διερεύνηση ζητήματα, τον τρόπο που η Ελεγκτική Υπηρεσία άσκησε ή ασκεί τις συνταγματικές της αρμοδιότητες. Τούτο, εκτός των πρόδηλων θεμάτων υπέρβασης της αρμοδιότητάς σας, κατά την άποψη μου θα δημιουργούσε μείζον ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος και θεσμικού ασυμβίβαστου για τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή και είμαι βέβαιος ότι θα λάβετε ως Επιτροπή τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας τέτοιων καταστάσεων.

Με εκτίμηση,

(Δρ Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης)

Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας