Απάντηση Γιάννου στον Τσίπρα

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου έκανε σήμερα, με αφορμή την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, την παρακάτω δήλωση:

«Όπως έχω ήδη δηλώσει, επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη – ή υποψία ένδειξης – παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Κατά συνέπεια, αναφορές του τύπου «μόνο ο τάδε τα έκανε» εκχυδαΐζουν το δημόσιο διάλογο και απαξιώνουν τη λειτουργία της προτεινόμενης κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν στοιχεία. Και η απάντηση από τις δικαστικές αρχές που έχουν πραγματοποιήσει τις 14ετείς έρευνες είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Άλλες είναι οι σκοπιμότητες της στοχοποίησης μου:

Είναι η επικοινωνιακή κάλυψη του αδιέξοδου της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της οικονομίας και τη συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Είναι η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης.

Είναι, τέλος, η «τιμωρία» της κυβέρνησης Σημίτη και, ειδικότερα η δική μου, για την επιτυχή διαδρομή της ελληνικής οικονομίας εκείνη την περίοδο: Δραστική μείωση του πληθωρισμού, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, άνοδος των εισοδημάτων, μεγάλα έργα υποδομών. Επιστέγασμα της τεράστιας προσπάθειας που είχε καταβάλει τότε η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ήταν η ένταξη στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Αυτό είναι το «έγκλημα» για το οποίο πληρώνουμε το τίμημα της κατασυκοφάντησης.

Κατά τα λοιπά, σε ότι αφορά τα περί «ζωής στο εξωτερικό», τα τελευταία χρόνια μοιράζομαι το χρόνο μου ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό γιατί έχω αναπτύξει ακαδημαϊκές και επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, σε πανεπιστήμια καθώς και ως σύμβουλος ομίλων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Μήπως και η εργασία στο εξωτερικό είναι έγκλημα;»