Απάντηση Αναστασιάδη σε Χριστόφια. “Αν έδινες σημασία στις προτάσεις δεν θα είμασταν στα σημερινά χάλια”

Απάντηση στον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος δήλωσε ότι «πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις Αναστασιάδη για να δει ο κόσμος τι εστί Συναγερμός και Νίκος Αναστασιάδης», έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σε εκδήλωση στην οποία παρευρέθη για την κοπή της πίτας στην Ένωση Νέων TRUST δήλωσε ότι «αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδιδε σημασία στα όσα περιλαμβάνουν οι 101 προτάσεις μου για την οικονομία καθώς και οι προτάσεις των υπολοίπων δυνάμεων που συμπίπτουν σε ένα βαθμό, “δεν θα είμαστε στα σημερινά χάλια”.

“Συνεπώς, ας μην επικαλείται υπό τύπον απειλής ότι τάχα αν ο κόσμος δει τις 101 προτάσεις… Δεν διστάσαμε ποτέ, όπως ούτε και οι υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων να δώσουμε προτάσεις, αποτελεσματικές προτάσεις που αν ελαμβάνοντο υπόψη από τη μονομανία του ανδρός δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα»,

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραδέχθηκε σήμερα, ότι ήταν λανθασμένη επιλογή η ανοχή που έχει επιδείξει το κόμμα του ως αντιπολίτευση προς τη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είναι από τα μεγάλα mea culpa που πρέπει να πει στον κυπριακό ελληνισμό”.

Αναφερόμενος στην επικριτική στάση του Δ. Χριστόφια απέναντι σε όποιον πίεζε για υπογραφή του μνημονίου τόνισε: «Φαντάζομαι θα εννοεί το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό του των Οικονομικών. Κανένας άλλος δεν είπε δημόσια ότι επείγει με την έννοια δηλαδή των ημερών εκείνων”. “Εκείνος που άσκησε τις πιέσεις και εξεδόθη σχετική ανακοίνωση δεν ήταν άλλος από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος εναγωνίως μάλιστα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου για τους κινδύνους που διέτρεχε συγκεκριμένο τραπεζικό σύστημα από την αναβλητικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν αυτό τον απέτρεψε να δώσει στη δημοσιότητα εκείνη τη στιγμή την επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, ενώ ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή με την οποία καθιστούσα υπεύθυνο τον Πρόεδρο αν ενσυνείδητα οδηγούσε την οικονομία στην καταστροφή, σαν αποτέλεσμα της ατολμίας και της έλλειψης βούλησης να αναλάβει τις ευθύνες του, δεν την έδωσα στη δημοσιότητα εκτιμώντας ότι η δήλωσή του ότι εντός ολίγου υπογράφεται το μνημόνιο έδιδε μιαν ευκαιρία αναπνοής στην οικονομία του τόπου. Εξάλλου, τις διαπραγματεύσεις εκείνος της έκαμε και κανένας άλλος».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι αν υπάρξει θέμα ιδιωτικοποιήσεων στο μνημόνιο ο ίδιος δεν το υπογράφει, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως“Καλή η προπαγάνδα και καλό να εμπαίζεις το λαό. Αλλά μέσα στο ίδιο το μνημόνιο αφήνεται το περιθώριο ότι αν δεν είναι – και αυτό είναι συνομολόγηση του ιδίου, εννοώ της Κυβερνήσεώς του και του ιδίου βεβαίως – βιώσιμο το χρέος τότε θα επανεξεταστεί και το θέμα ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών. Συνεπώς, δεν είναι θέση του Αναστασιάδη, αλλά είναι θέση συμφωνηθείσα του Χριστόφια».

Σε παρατήρηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει πως αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο ο ίδιος δεν το υπογράφει ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «η συνέπεια και η ασυνέπεια – αν νομίζουμε ότι μπορεί να κοροϊδεύουμε όλο τον κόσμο – είναι ένα άλλο θέμα. Οφείλει ευθαρσώς να πει εάν και κατά πόσον έχει συμφωνήσει ή όχι και αποδεχτεί ότι αν δεν είναι βιώσιμο το χρέος μας θα διαπραγματευτεί και το θέμα της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών. Είναι μέσα στο μνημόνιο. Συνεπώς το να λέει άλλα επειδή βρίσκεται σε κομματικό ακροατήριο είναι λυπηρό, αλλά δεν αρμόζει σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση για συντονισμένη προσπάθεια ενοχοποίησης της αριστεράς για να της αποδοθούν τα οικονομικά αδιέξοδα είπε: «Μα καλά δεν αναλογίζεται ότι όταν ξεκίνησε, παρά το γεγονός ότι ήταν ο κομμουνιστής ηγέτης, ο ηγέτης της αριστεράς, ότι η αριστερά ήταν στην Κυβέρνηση την ίδια ώρα του συμπαραστέκονταν συμμετέχοντας άλλα δυο κόμματα και η αντιπολίτευση έδιδε την ανοχή της πώς κατάφερε να απομονωθεί; Γιατί δεν κάνει μιαν φορά αυτοκριτική αυτός ο άνθρωπος”;