Αξιοκρατία στο στράτευμα – Καταργήθηκε η χορήγηση απαλλαγών από τον Υπουργό

Ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας  κοινοποίησε σήμερα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και εφαρμόζονται για εμπέδωση της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι καταργήθηκε η δυνατότητα για χορήγηση απαλλαγών από τον Υπουργό Άμυνας σε εφέδρους και η ευθύνη μεταφέρεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ενώ επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα παρουσιάσεων των εφέδρων, με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση και τον περιορισμό της άσκοπης απώλειας χρόνου.

Επίσης, είπε ότι περιορίστηκε η δυνατότητα του ΥΠΑΜ να αποφασίζει για στρατολογικά θέματα χωρίς κριτήρια και χωρίς εισήγηση Επιτροπής, για να προσθέσει πως θεσπίστηκαν κριτήρια για αποσπάσεις στρατιωτών σε λέσχες αξιωματικών και γραφεία.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι τερματίστηκε η μονιμότητα των μελών στην Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων, ενώ σημείωσε πως η επιλογή των αξιωματικών που συμμετέχουν γίνεται πλέον με κλήρωση λίγες ώρες πριν τη σύγκληση της Επιτροπής.

Επίσης, είπε πως οι άδειες των εθνοφρουρών αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της μονάδας που υπηρετούν, εξηγώντας ότι περισσότερη άδεια θα παραχωρείται στους εθνοφρουρούς που υπηρετούν στη γραμμή αντιπαράταξης και τις ειδικές δυνάμεις και λιγότερες στις υπόλοιπες μονάδες, στις λέσχες και τα γραφεία.

“Οι εθνοφρουροί που υπηρετούν περισσότερα από 80 χιλιόμετρα μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους θα λαμβάνουν μία ημέρα επιπρόσθετη άδεια, για κάθε μήνα υπηρεσίας. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για καθιέρωση συστήματος μοριοδότησης των αξιωματικών που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες και καθιέρωση προσοντολογίου, για υπηρεσία σε επιτελικές θέσεις”, είπε.

Επιπλέον, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως καθορίστηκε μέγιστος χρόνος υπηρεσίας σε Επιτροπές και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές, που ασχολούνται με την προμήθεια όπλων και υλικού καθορίστηκε μέγιστος χρόνος θητείας τα τρία χρόνια.

Για την επόμενη κατάταξη, είπε πως καθιερώνεται νέο σύστημα κριτηρίων, για απαλλαγές ή αναστολές από την υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά, με βάση το οποίο τα σημειώματα κατάταξης θα αποστέλλονται πέντε μήνες πριν την ημερομηνία κατάταξης, συμπληρώνοντας πως τα αιτήματα για απαλλαγές ή αναστολές θα πρέπει να υποβάλλονται τρεις μήνες πριν την ημερομηνία κατάταξης και το ΥΠΑΜ θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίπτει το αίτημα το αργότερο δύο μήνες πριν την κατάταξη.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Βουλής βρίσκεται ήδη νομοσχέδιο για αποπαγοποίηση 260 κενών θέσεων στην Εθνική Φρουρά χωρίς μισθολογικό όφελος.

Ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις κρίσεις και προαγωγές στην Εθνική Φρουρά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Γιώργος Βαρνάβα, ανέφερε ότι ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι μετά από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα καταθέσει νομοσχέδια, που έχουν άμεση σχέση με τους κανονισμούς προαφυπηρετήσεων των αξιωματικών και υπαξιωματικών και των ΕΠΥ, όπως επίσης νομοσχέδια που αφορούν την τροποποίηση του περί ΕΦ νόμου και παράλληλα νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει άμεση σχέση με τα ωράρια της ΕΦ.

Για την ενημέρωση του ΥΠΑΜ σε σχέση με τα μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται, για εμπέδωση της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης στο στράτευμα, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η Επιτροπή Άμυνας θεωρεί ότι η κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς του Υπουργείου και του Υπουργού προς τη θετική κατεύθυνση, δηλαδή προς άρση των οποιωνδήποτε αδικιών γίνονται στο στράτευμα και παράλληλα προς την παραχώρηση κινήτρων προς τους στρατιώτες, είναι θετικά.

“Ως Επιτροπή Άμυνας θα έχουμε, ωστόσο, ολοκληρωμένη εικόνα για αυτά τα μέτρα, όταν κι εφόσον ενώπιον μας θα έχουμε και τα ανάλογα νομοσχέδια, τα οποία ο ΥΠΑΜ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων”, είπε ο κ. Βαρνάβα.

Αναφερόμενος στο σύστημα επιλογής των νεοσυλλέκτων στα διάφορα σώματα, ο κ. Βαρνάβα διεμήνυσε προς τον Υπουργό ότι το σύστημα αυτό δεν επιδέχεται οποιαδήποτε ανθρώπινης παρέμβασης, προσθέτοντας πως μπορεί το συγκεκριμένο σύστημα να μην είναι πλήρως δίκαιο, ωστόσο, είναι αξιοκρατικό.

Απευθυνόμενος προς τους νεοσύλλεκτους και προς τους γονείς, ο κ. Βαρνάβα είπε: “Να μην αποτείνονται σε κανένα και ιδιαίτερα σε πολιτικά πρόσωπα, ώστε να ζητούν βοήθεια για την τοποθέτηση τους είτε σε σώμα, είτε σε μονάδα. Θα τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης”.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αντρέας Μιχαηλίδης, είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι τα μέτρα που κοινοποίησε ο ΥΠΑΜ είναι μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση, διαμηνύοντας ότι θα προωθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτά τα μέτρα, που σκοπό έχουν να εκλείψει το μεγάλο ρουσφέτι στην ΕΦ.

“Η πρόθεση της Επιτροπής Άμυνας είναι να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΜ και να θεσμοθετήσει τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα, ούτως ώστε να μην υπόκεινται στις αλλαγές και στη διάθεση της οποιασδήποτε μελλοντικής εξουσίας”, πρόσθεσε.