Αξιοκρατία και όχι κομματικές γραμμές στις φοιτητικές εκλογές, ζητούν οι νέοι στην Κύπρο

Η έρευνα ήταν αποκαλυπτική …η πλειονότητα των νέων απορρίπτει τη ψήφο με κομματικές γραμμές. Συμμετείχαν 250 φοιτητές, εκ των οποίων το 75% δήλωσε αρνητικό στην ενασχόληση των κομμάτων με τους θεσμούς και ζήτησε αξιοκρατία.  Την έρευνα πραγματοποίησε ο Όμιλος Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής.

Οι νέοι δεν θέλουν τα κόμματα να αναμειγνύονται στις εκλογές των φοιτητών για να μπορούν οι φοιτητές να ψηφίζουν όχι με κομματικά κριτήρια, αλλά αξιοκρατικά. Επίσης, πιστεύουν ότι οι βουλευτές νοιάζονται περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για τους πολίτες.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων Νίκος Τορναρίτης ΔΗΣΥ, Αριστος Δαμιανού ΑΚΕΛ, Γιάννης Παναγιώτου ΔΗΚΟ, Δημήτρης Παπαδάκης ΕΔΕΚ, Ολυμπία Ιωάννου ΕΥΡΩΚΟ και Ιωάννα Παναγιώτου Κίνημα Οικολόγων.

Οι φοιτητές που πήραν μέρος,  δήλωσαν ότι δεν τους ικανοποίησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, στους οποίους και άσκησαν  σκληρή κριτική για στείρο πολιτικό τους λόγο.

Η συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης με τίτλο «Νέοι vs Πολιτική» που διοργανώθηκε, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτών 2013, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Ίδρυμα Φημονόη, τον Όμιλο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και τον Όμιλο Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.