Αν.Κ.Ε: Περίοδος έντονης διπλωματικής κινητικότητας

Είναι περίοδος έντονης διπλωματικής κινητικότητας που επιβάλλουν οι προκλήσεις είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, κ. Σεντώνας, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου, είπε ότι ο Πρόεδρος «άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς τους, τις αδυναμίες που καταγράφουν και τις εισηγήσεις τους διότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ΓΕΣΥ και των Υπηρεσιών Υγείας και οι απόψεις τους είναι πολύ σημαντικές για την Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την αποφασιστικότητα του ιδίου και της Κυβέρνησης να επιλυθούν τα προβλήματα και να στηριχθεί το ΓΕΣΥ, και αντικρίζει θετικά τις πλείστες εισηγήσεις της Ομοσπονδίας, μεταξύ αυτών και την πρόταση της για συμμετοχή της ομοσπονδίας σε Διοικητικά Συμβούλια ή Επιτροπές πράγμα που θεωρούμε σημαντικό διότι όλες οι Υπηρεσίες απευθύνονται στους ασθενείς και είναι βαρύνουσας σημασίας η άποψη τους».

Ερωτηθείς αν προβλέπεται η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια βάσει κανονισμών, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «ενδεχομένως να χρειαστούν και σχετικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας. Είναι υπό μελέτη από το αρμόδιο Υπουργείο».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση ανησυχεί από τις εξελίξεις για το ΓΕΣΥ μετά και την αποχώρηση γιατρών και αν ο Πρόεδρος θα εξετάσει τα θέματα αυτά σε μια μελλοντική σύσκεψη, ο κ. Σεντώνας είπε ότι κάποια εξ αυτών των θεμάτων «τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου. Ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με φορείς που εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά και είναι υπόψη του Υπουργείου και του Προέδρου, και τυγχάνουν χειρισμού. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει το ΓΕΣΥ και να εξεύρει τρόπους σε προβλήματα που υπάρχουν».

Κληθείς να αναφερθεί στις επαφές Ευρωπαίων και άλλων αξιωματούχων στην Κύπρο, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «αύριο θα είναι στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ που επισκέπτεται τη χώρα μας ενόψει της κρίσιμης ειδικής συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Η επίσκεψη Μισιέλ προστίθεται σε σειρά σημαντικών επαφών από μέρους της Κυβέρνησης όπως των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, τις επαφές του Προέδρου με τον κ. Μισιέλ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Μέρκελ και άλλους αξιωματούχους. Επαφές υπήρξαν και σε επίπεδο ΗΕ, θυμίζω την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ των ΗΕ, την τηλεφωνική τους επικοινωνία και την απάντηση του ΓΓ στην επιστολή.

Είναι περίοδος έντονης διπλωματικής κινητικότητας που επιβάλλουν οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και η ορθή προετοιμασία της ειδικής συνόδου στις 24 του μηνός.

Επί όλων αυτών των εξελίξεων ο Πρόεδρος θα ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές και τα αποτελέσματα αυτών των εαφών και θα ακούσει τις δικές τους θέσεις και απόψεις για τα μεγάλα αυτά ζητήματα».

Ερωτηθείς για τη θέση της Κύπρου στο ζήτημα της Λευκορωσίας, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «η θέση για τη Λευκορωσίας κινείται εντός της πολιτικής συμφωνίας που προέκυψε στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Αυγούστου. Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα όσα προηγήθηκαν σε σχέση με επαφές είτε από τον ίδιο είτε από Υπουργούς για να είναι ενήμεροι και για τις επαφές που ακολουθούν, διότι αυτή τη βδομάδα φτάνουν πέραν από τον κ. Μισιέλ, και ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, ο Γάλλος Υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και θα γίνει συνολική ενημέρωση για το τι έπεται την επόμενη περίοδο».

Πρόσθεσε ότι «στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Αρχηγών είναι και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τα μέτρα που έλαβε Κυβέρνηση και για τον καταρτισμό του κυπριακού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας η προετοιμασία του οποίου είναι σε εξέλιξη και όταν οριστικοποιηθεί θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι θέσεις των κομμάτων ως προς καταρτισμό σχεδίου είναι για την Κυβέρνηση σημαντικές και αυτές προσδοκεί να ακούσει ο Πρόεδρος».